NieuwVoetbal

Feyenoord, Real Madrid en de achtervolging van Coen Moulijn

Door Maurice Beerthuyzen

Op 8 september 1965 speelde Feyenoord tegen het fameuze Real Madrid. De wedstrijd wordt door Feyenoord gewonnen met 2-1, maar wat vooral in de herinnering blijft is de massale achtervolging van Feyenoord-spelers, suppoosten en supporters op Real Madrid-verdediger Miera.

Feyenoord was in 1965 kampioen geworden. Rotterdam verheugde zich daarna op deelname aan het Europa Cup I-toernooi. In 1963 had men al eens de halve finale gehaald. Waarom zou dat twee jaar later niet kunnen? Na de loting werd dit positivisme al snel weer begraven, want Real Madrid was tegenstander.

Deze ploeg was in zeven van de tien Europacup I-finales tot dan toe deelnemer geweest en had er vijf gewonnen. Weliswaar waren de tijden van het grote Real voorbij, maar er was geen enkele reden om het te onderschatten.

Sterspeler was de Hongaarse veteraan Ferenc Puskas, 38 jaar oud en bezig aan zijn laatste seizoen. Hij was niet meer zo snel als vroeger, maar terend op zijn fabuleuze techniek en verwoestende schot was hij nog altijd een man om rekening mee te houden. “Ach,” had Feyenoord-voorzitter Cor Kieboom opgemerkt, “als je dan toch overreden wordt, kun je beter onder een Rolls Royce liggen dan onder een boerenkar.”

De Oostenrijkse Feyenoord-trainer Willy Kment wenste zich echter niet bij voorbaat neer te leggen bij een nederlaag. Na een wedstrijd van Real Madrid te hebben bijgewoond was hij optimistisch, net als aanvoerder Veldhoen: “Hun achterhoede is heus niet zo geweldig, de voorhoede wel. Als wij thuis nou eens met 2-0 of 3-0 winnen.”

Zwarte markt

De Kuip was op 8 september met meer dan 62.000 toeschouwers volledig uitverkocht. Daags na de loting was er een enorme run op kaartjes ontstaan, die herinnerde aan de taferelen voorafgaand aan de wedstrijd tegen Benfica in 1963.

Verdediger Piet Fransen: “De belangstelling voor dat duel was enorm. Real Madrid had ik weet niet hoe vaak de Europa Cup gewonnen met spelers als Gento, Santamaria en Puskas. Die wedstrijd was ook zomaar uitverkocht en op de zwarte markt werden er kaarten aangeboden voor twee- of driehonderd gulden.” Ook vanuit koninklijke hoek was er veel aandacht voor deze ontmoeting. Prins Bernard, prinses Beatrix en haar verloofde Claus von Amsberg bezochten de wedstrijd.

Hoi!

Feyenoord begon fel met hard werken, maar toch kwam Real Madrid via Puskas op 0-1. Feyenoord was niet van slag en wonnen zelfs met 2-1. Kraay kreeg een trap tegen zijn hoofd van Pachin en verliet al in de 31ste minuut het veld met een zware hoofdwond en een bebloed hoofd. Tot grote verbazing stond hij na de rust weer gewoon in het veld, met vijf krammen in het hoofd en een groot verband. Hij maakte met zijn tulband zelfs de winnende 2-1.

Een paar minuten later liep het duel volledig uit de hand. Terwijl het stadion in een juichende mensenmassa was veranderd, protesteerden de Madrilenen fel bij de Tsjechische scheidsrechter Karol Galba.Aanvaller Piet Kruiver zou Madrid-keeper Bétancourt bij het doelpunt van Kraay gehinderd hebben, maar de protesten zijn tevergeefs. Madrid raakt zo gefrustreerd dat het vanaf dat moment met de botte bijl speelde.

Vooral Coen Moulijn moest het ontgelden. Toen hij voor de tweede keer in korte tijd onderuit werd geschopt, ditmaal door rechtsachter Miera, was de maat vol. Ongewoon fel sprong Moulijn op en stormde af op Miera, die meteen wegrende. Andere Feyenoorders bemoeiden zich ook met de achtervolging, vooral Fransen en Kruiver. Er kwamen zelfs supporters op het veld. Galba floot de wedstrijd af, alhoewel er nog enkele minuten te spelen waren.

Hans Kraay verlaat het veld met een hoofdwond 

Coen! Coen!

Het tv-commentaar van Bob Spaak is een klassieker geworden: “Coen, Coen! Behéérs je alsjeblieft. Jongens, jongens, dit kán toch niet. Dit kan toch niet! Wat een afschuwelijke vertoning.”

Na afloop gaf Kruiver toe dat er inderdaad een luchtje zat aan het tweede doelpunt: “Reglementair had de scheidsrechter een vrije trap aan Real moeten geven. Ik ben inderdaad opzettelijk tegen die keeper aangesprongen.” Puskas was woedend: “Wij hebben verloren omdat de scheidsrechter volmaakt ongeschikt was voor zijn taak. Het tweede doelpunt van Feyenoord had nooit goedgekeurd mogen worden.” De scheidsrechter zelf wilde van geen fout weten: “Het was een volkomen correcte goal. De Real Madrid-spelers moeten de spelregels eens beter leren.”

Uiteindelijk had Feyenoord er niets aan. Twee weken later won Real Madrid met 5-0.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -