Voetbal

FIFA verplaatste het WK voetbal van 1986 van Colombia naar Mexico

Het WK voetbal van 1986 was aan Colombia gegeven. Vier jaar voor aanvang kwam de FIFA echter opeens met nieuwe eisen voor de organisatoren.

In 1974 besloot de FIFA unaniem dat Colombia het WK voetbal van 1986 zou organiseren – pas twaalf jaar later dus. Al snel ontstond er een discussie in het Zuid-Amerikaanse land of het geld niet beter besteed kon worden aan zaken als onderwijs en zorg – ook iets wat we in onze tijd weer ervaren. Begin jaren 80 bereikte dat debat een climax.

‘De FIFA,’ schreef het Nieuwsblad van het Noorden op 22 januari 1982, ‘roeide zoals gewoonlijk tegen de stroom in en hield zich aanvankelijk Oost-Indisch doof voor de vele kritiek van buitenaf.’ FIFA-voorzitter Joao Havelange hield zijn poot stijf, net als de voorzitter van de Colombiaanse voetbalbond: “Ik twijfel er niet aan of wij zullen in 1986 de eindronde van het wereldkampioenschap met groot succes organiseren.”

Sepp Blatter

Sepp Blatter was in 1982 secretaris van de FIFA en nam een ander standpunt in dan zijn baas. In het Zwitserse dagblad Journal de Généve zei hij in augustus 1982 dat het niet waarschijnlijk zou zijn dat het WK in Colombia zou worden gehouden. ‘De secretaris verklaarde dat hij erg sceptisch stond tegenover de mogelijkheden van Colombia een dergelijk evenement te organiseren.’

Het was een schot voor de boeg, want een maand later kwam de bond opeens met nieuwe eisen: er moesten in Colombia twaalf stadions beschikbaar komen met een capaciteit van tenminste 40.000 toeschouwers, drie stadions van 60.000 bezoekers voor de halve finales en één stadion van 80.000 toeschouwers voor de finale. Alle tribunes moesten overdekt zijn, wat in Colombia een onbekend verschijnsel was. Verder moest er nog even een regelmatige treinverbinding worden geregeld tussen de twaalf speelsteden. Het land kende in 1982 één spoorlijn… De garanties hiervoor moesten binnen een maand worden afgegeven en anders zou het WK naar een ander land gaan.

Acht jaar na toewijzing van het WK aan Colombia veranderde de FIFA zo opeens de spelregels terwijl het spel al volop bezig was. Alsof we kijken naar een potje voetbal, waarin de regels in de 83e minuut door één van de twee partijen eenzijdig worden veranderd – en of de tegenstander zich daar maar even bij wil neerleggen. Voor de FIFA ontstond door deze onmogelijke eisen in ieder geval een situatie waarin ze zich kon ontdoen van Colombia. Tenslotte ging het land niet in op dit eisenpakket en trok het zich terug als organisator. Daarmee hoefde de FIFA niet zelf dit besluit te nemen, wat ongetwijfeld juridische voordelen opleverde. Mexico werd daarop als nieuwe organisator aangewezen.

De FIFA schiep daarmee wel een uiterst interessant precedent: een WK voetbal kan worden verplaatst! Als het moet verandert deze organisatie de spelregels in eigen voordeel, al was het maar omdat dit juridische voordelen kan opleveren.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen
Mijn gekozen waardering € -
Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.