NieuwVoetbal

Filmbeelden uit 1964 met jeugdspeler Johan Cruijff

Op 26 september 1964 speelde Johan Cruijff een jeugdwedstrijd voor Ajax tegen GVAV. Daar is filmbeeld van. 

Het tv-programma Sport in Beeld was naar De Meer gegaan om de Ajax-jeugd te filmen tegen GVAV. Bovenstaande opname komt uit de archieven van Beeld en Geluid.

De namen van de Groningse spelers op deze beelden kennen we dankzij het Nieuwsblad van het Noorden van die bewuste 26e september: ‘GVAV-jeugd (vanmiddag in Amsterdam tegen Ajax): Schuurman, Rozeboom, Kerkhof; Oostinga, Veenstra, Boon; Nijboer, Cornelis, Van Lier, Pluim en Kooi.’

Bij Ajax zien we de volgende spelers het stadion betreden: Arie van Eijden (vermoedelijk), keeper Peter Jansen, half schuil Rolf Grootenboer (waarschijnlijk), Ton Fens, twee onduidelijke spelers en dat hele kleine mannetje is Bert Onclin. Johan Cruijff verschuilt zich achter de rug van de een-na-laatste speler. Ajax won met 2-0. Verzorger Salo Muller kwam ook duidelijk in beeld.

Op 15 november 1964 debuteerde Johan Cruijff in het eerste van Ajax. Dat was in Groningen tegen GVAV, waarin de debutant scoorde. Desondanks verloor Ajax met 3-1.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen

Mijn gekozen waardering € -

Advertentie

Bestel bij Bol.com

 

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.