NieuwVoetbal

Filmbeelden van een voetbalwedstrijd in Kamp Westerbork in 1944

In 1944 werden in doorgangskamp Westerbork filmopnamen gemaakt over het dagelijks leven in het kamp. Daarin werd ook een voetbalwedstrijd vastgelegd. Helaas is onbekend welke mensen we hierop zien. Tips en reacties zijn daarom welkom – hier.

Tot in Kamp Westerbork toe werd er gevoetbald door de Joodse gevangenen. Daar bestaan foto’s en dagboekverslagen van en zelfs bewegend beeld van begin 1944. Die wedstrijdbeelden zijn afkomstig uit de propagandafilm over het kampleven, die in opdracht van kampcommandant Albert Gemmeker werden gemaakt door Rudolf Breslauer.

Die film is uiteindelijk nooit gemonteerd en uitgebracht, maar na de Bevrijding zijn veel ruwe opnames wel bewaard gebleven. Deze beelden zijn door UNESCO inmiddels toegevoegd aan het Memory of the World-register voor documentair erfgoed. Het zijn namelijk zeer zeldzame beelden uit de Tweede Wereldoorlog, die het dagelijks leven tonen in een concentratiekamp – ook al was dat een schijnwerkelijkheid.

Voetbal

In deze Westerborkfilm zit ook een fragment van ruim drie minuten lang van een voetbalwedstrijd, die moest bewijzen dat het dagelijks kampleven niet slecht was. We zien inderdaad bij sommige spelers een soort van vrolijkheid, maar het was natuurlijk allemaal een gruwelijke leugen. De meeste voetballers en toeschouwers zullen namelijk nog in hetzelfde jaar zijn vermoord.

We weten alleen niet welke mensen we hier zien. Vanwege het lopende onderzoek naar de 2212 namen op het oorlogsmonument van de KNVB hopen we er enkele te kunnen identificeren. Er moeten zeker enkele ervaren voetballers bij hebben gezeten, want ondanks het slechte veld tonen sommige spelers een goede balbehandeling.

En er zijn enkele mensen van zeer nabij vastgelegd, zoals de keeper en enkele toeschouwers.

Hopelijk kan dat helpen bij de identificatie. Als iemand tips heeft of zelfs een voetballer of toeschouwer herkent, horen we dat daarom graag – reacties hier.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.