NieuwVoetbal

Filmbeelden van het voetbalelftal van Curaçao van 1947

Het nationale elftal van Curaçao is begonnen met zijn WK-kwalificatiewedstrijden. Onder leiding van Guus Hiddink werd er met 5-0 gewonnen van Saint Vincent en de Grenadines. Sportgeschiedenis heeft uniek filmbeeld van Curaçao uit 1947.

In het weekend van 1 en 2 maart 1947 speelde Trinidad twee wedstrijden tegen Curaçao. Van die tweede interland werd deze film gemaakt, met 3-0 werd gewonnen door Curaçao.

Deze wedstrijden werden gespeeld in het Stadion op het Rif, zoals werd aangekondigd in een advertentie het dagblad Amigoe di Curacao. Op zaterdag won de thuisploeg met 4-0 en op de tweede dag dus met 3-0.

Voor de rest is er in de plaatselijke pers niets te vinden over deze dubbele ontmoeting. Er werd wel geschreven over een brand in Rotterdam, ongeveer 8000 kilometer verderop, maar niet over deze wedstrijden op het eigen eiland. Alleen de uitslagen werden vermeld, maar niet de namen van de spelers.

Voor zover we weten zijn dit de oudste bewegende beelden van het voetbalelftal van Curaçao, dat in deze vorm tot 1958 heeft bestaan. In 2011 keerde het terug na de ontbinding van de Nederlandse Antillen, inmiddels dus onder leiding van Guus Hiddink.

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.