NieuwVoetbal

František Fadrhonc, grondlegger van het Nederlandse totaalvoetbal

Op 18 december 1914 werd dr. František Fadrhonc geboren. Hij was een Tsjechisch-Nederlandse sportpedagoog, bestuurder en voetbaltrainer. Dit artikel lees je gratis, maar met een donatie maak je vrienden – onderaan deze pagina.

František Fadrhonc en Johan Neeskens in 1973

František Fadrhonc promoveerde op 24-jarige leeftijd op een onderzoek naar relatie tussen fysieke fitheid en ontwikkelingsstoornissen bij basisschoolleerlingen in Praag. Zijn opvattingen over de betekenis van sport werden sterk beïnvloed door Sokol, een organisatie opgericht in 1862 die zich richtte op de fysieke, morele en intellectuele training van jonge mensen. Door zijn activiteiten bij Sokol ontmoette Fadrhonc zijn latere vrouw Vera Kaliba, evenals Edvard Benesj en Jan Masaryk, respectievelijk de president en de minister van Buitenlandse Zaken van Tsjecho-Slowakije, onmiddellijk na de Tweede Wereldoorlog.

Na de communistische staatsgreep in 1948 werden František en Vera, die niet tot de communisten behoorden, uit hun functies gezet. Ze vluchtten naar Oostenrijk. Een eerdere ontmoeting met Karel Lotsy, voorzitter van de KNVB, werd hun ticket naar Nederland.

Tussen 1948 en 1974 trainde Fadrhonc verschillende clubs en leidde hij Oranje voor het eerst in bijna veertig jaar naar een wereldkampioenschap. Hij zette jeugdopleidingen op bij Willem II en Go Ahead Eagles naar het model van Sokol. Ze waren niet alleen gericht op de techniek van het voetbal, maar ook op de meeste elementaire spelconcepten zoals teamgeest, sportiviteit, beschaving, opofferingsvaardigheden en culturele educatie.

Met het spelsysteem dat dr. Fadrhonc ontwikkelde werd Willem II in de jaren vijftig twee keer landskampioen. Het was de eerste stap op weg naar het ‘totaalvoetbal’ waar het Oranje team van de jaren zeventig bekend om stond. Hij implementeerde de opvattingen van Sokol in het Nederlandse voetbal: “Alleen kun je niets, samen kunnen we de wereld veranderen.”

Dit lijkt nog steeds te gelden aangezien het een van de uitgangspunten is van de Johan Cruyff Foundation. Welke andere oude wijsheden zijn er daarom in het voetbal te vinden?

(Met dank aan Thijs Kemmeren en Jan de Leeuw)

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -