NieuwVoetbal

Fries Film Archief vindt kleurenbeelden van Abe Lenstra uit 1948

Bij het Fries Film Archief zijn onbekende kleurenbeelden gevonden van de voetbalwedstrijd Heerenveen-Haarlem uit 1948 met Abe Lenstra. De beelden worden gebruikt in een documentaire van Piter Tjeerdsma over de honderdste geboortedag van Lenstra op 27 november.

Abe Lenstra is de beroemdste voetballer uit Friesland, vastgelegd in een stadionnaam, straatnamen en zelfs een theaterstuk over zijn leven. Bij het Fries Film Archief is nu een unieke kleurenfilm uit 1948 gevonden met Lenstra in beweging. Het gaat om een 8mm-filmpje van de Dokkumer amateurfilmer Oeds Andries Brouwer. 

De beelden duren zo’n drie minuten en tonen de kampioenswedstrijd Heerenveen-Haarlem van 6 mei 1948. De twee beste spitsen van het Nederlandse voetbal uit die tijd stonden zo op het veld, want ook Kick Smit deed mee, namens Haarlem. Heerenveen won met 4-3, maar uiteindelijk eindigde BVV Den Bosch bovenaan in de kampioenscompetitie.  

Syds Wiersma deed deze vondst als medewerker van het Fries Film Archief. Ze zaten ‘verstopt’ op een filmspoel tussen diverse zwart-witbeelden van Oeds Andries Brouwer uit de jaren 1947-1949. Behalve de kleurenbeelden vond Wiersma ook enkele bijzondere zwart-wit beelden van Abe Lenstra, onder andere in korte filmpjes van de wedstrijden Heerenveen-Feyenoord (1943) en Heerenveen-SVV (1949).

Voor zover bekend bestaan er geen oudere kleurenbeelden van een Nederlandse topvoetballer. Ze worden op 28 november op NPO2 vertoond in de Fryslân DOK Danser met de bal.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.