NieuwVoetbal

Geallieerde aanval op Duitsland begon op het veld van voetbalclub De Treffers in Groesbeek

Op 8 februari 1945 begon Operation Veritable, de grootste militaire aanval ooit in Nederland. De eerste beschietingen waren vanaf het voetbalveld van De Treffers in Groesbeek.

Operation Veritable was de codenaam voor de militaire doorbraak naar Duitsland. Het was een operatie met bijna een half miljoen soldaten, meer dan duizend kanonnen en 34.000 voertuigen op een front van tien kilometer. De aanval begon met een gigantische artilleriebeschieting.

Dat gebeurde onder meer vanaf het hooggelegen voetbalveld van De Treffers in Groesbeek, zo schreef Sportkroniek op 1 augustus 1945, het blad van de Nederlandse voetbalbond. Op 17 september 1944 was deze accommodatie ook al gebruikt voor luchtlandingsoperaties van de Geallieerden.

De plaatselijke bevolking werd op 2 oktober geëvacueerd en keerde in maart terug, na afloop van de beschietingen. ‘Zij vond de plaats grotendeels verwoest of leeggeplunderd. Huizen, huisraad en kleeding, alles vernield of gestolen. Daardoor hebben ook de leden van De Treffers bijna al hun voetbalspullen verloren. De vereeniging zelf is er ook slecht afgekomen: het terrein is vernield door twee rijen tanksporen, alsmede door granaat- en bomtrechters. De terreinafrastering is geheel vernield en het kleedlokaal is zwaar beschadigd. Voort is al het materiaal verdwenen.’

Op 14 april organiseerde de club de eerste bijeenkomst sinds september 1944.

Dit verhaal staat ook in Door Wilskracht Zegevieren

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.