NieuwVoetbal

Gedenksteen voor voetballer Felix Bachrach uit Dieren

De werkgroep Struikelstenen Rheden heeft vrijdag zeven Stolpersteine gelegd bij de huizen van Joodse oorlogsslachtoffers. Felix Bachrach was één van die slachtoffers. Hij voetbalde bij Theothorne.

Voor de Tweede Wereldoorlog had het Gelderse dorp Dieren een levendige Joodse gemeenschap. De synagoge stond in de Spoorstaar, inmiddels weer in functie hersteld. Die was vrijdag ook het begin- en eindpunt van de route langs de huizen waarbij Stolpersteine werden gelegd.

Jacob Levie woonde aan de Spoorstraat 9. Het laatste adres van Lea Levie-Elte en Louis Levie was Zutphensestraatweg 10. Rebekka Baaren-van Bolle, Abraham van Baaren en hun zoon Jacob werden vanuit de Molenweg 12a gedeporteerd. Op al die plekken vertelden verwanten over deze slachtoffers van de Holocaust.

Het laatste adres was Stationsplein 16, waar Felix Bachrach heeft gewoond. Als onderzoeker naar het KNVB-monument heb ik daar over zijn voetbalverleden verteld, bij het plaatselijke Theothorne. Deze club verloor vier leden in oorlogstijd, die allemaal in Zeist staan vermeld door de KNVB.

Bachrach werd op 31 oktober 1944 vermoord in Midden-Europa na een mislukte vlucht naar Groot-Brittannië. Zijn naam staat ook op het Voetbalmonument – hier.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.