NieuwVoetbal

Geen enkele voetballer heeft meer straatnamen dan Abe Lenstra

Op 27 november 1920 werd Abe Lenstra geboren. Meer dan honderd jaar later zijn er door heel Nederland acht straten naar hem vernoemd, natuurlijk ook in Heerenveen. En er zijn plannen voor nog meer. 

Het standbeeld van Abe Lenstra staat voor het Abe Lenstra Stadion aan de Abe Lenstra Boulevard 19 in Heerenveen. In dat Abe Lenstra Stadion was in 1995 de voorstelling van het toneelstuk ABE over Abe Lenstra.

Dat deze voetballer in Heerenveen zo uitbundig wordt geëerd is niet zo heel gek, maar ook buiten Friesland zijn er nog zeven straten vernoemd naar Lenstra. Uit onderzoek van René Dings van de website Over Straatnamen blijkt zelfs dat geen enkele voetballer op meer plekken in het straatbeeld is vastgelegd dan Lenstra. Pim Mulier heeft weliswaar tien vernoemingen, oprichter van de Koninklijke HFC en KNVB, maar die heeft dat vooral te danken aan zijn werk als sportpionier in het algemeen.

Kick Wilstraplantsoen

Er zijn minstens honderd straten in Nederland die verwijzen naar een voetballer. In de meeste gevallen zijn dat overleden spelers, zoals Bok de Korver van Sparta (vernoemd in Amsterdam, Gouda en Rotterdam), Han Hollander (in Amsterdam en Deventer) en Kick Smit (in Haarlem). Er zijn een paar uitzonderingen, zoals het Bert van Marwijkplein in Deventer en het Kick Wilstraplantsoen in Almere, naar de voetballende stripheld.

Johan Cruijff heeft inmiddels een boulevard in Amsterdam. Zo evenaart deze speler Lenstra, omdat we nu kunnen zeggen dat het standbeeld van Johan Cruijff voor de Johan Cruijff Arena staat aan de Johan Cruijff Boulevard 1 in Amsterdam. Er is alleen nog geen toneelstuk JOHAN gespeeld in de Johan Cruijff Arena.

Abe Lenstra heeft voorlopig nog veruit de meeste straatnamen. Behalve in Heerenveen is dat in Amsterdam, Arnhem (twee keer zelfs), Den Haag, Oldenzaal, Rosmalen en Weesp. En het is aannemelijk dat Lenstra nog meer vernoemingen zal krijgen, want René Gortemaker van de straatnamencommissie van Enschede zei dat er ook daar een verzoek was ingediend, omdat Lenstra ook in die stad heeft gespeeld. “Dan zouden wij eigenlijk eerst een buurt met oude sporthelden moeten krijgen. Daar zou het prima in passen.”

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.