Voetbal

Geen museum in geboortehuis Johan Cruijff

Woningbouwvereniging Ymere gaat enkele studenten huisvesten op Akkerstraat 32 in het Amsterdamse Betondorp – ook wel bekend als het ouderlijk huis van Johan Cruijff. Idee: zet daar een geschiedenisstudent bij voor een historisch project in die wijk.

De Amsterdamse tv-zender AT5 bracht gisteren een bezoek aan Betondorp en passeerde daarbij het huis aan de Akkerstraat, waarin Johan Cruijff opgroeide. Het wordt voor het gemak wel eens zijn geboortehuis genoemd, maar dat klopt dan weer niet, omdat Cruijff is geboren in het Burgerziekenhuis.

Sinds Sportgeschiedenis in mei meldde dat dit pand leeg stond, wordt overleg gevoerd over een nieuwe bestemming. Een Cruijff-museum als een soort van masuoleum, waaraan ooit alleen nog een lichaam moet worden toegevoegd? Een ABC-museum – Ajax, Betondorp, Cruijff – om de onderlinge banden te belichten? Of wellicht een talentenhuis, om jonge sporters bijeen te brengen op een unieke sporthistorische locatie?

Alle opties worden bekeken door woningbouwvereniging Ymere, die hierover enkele bijeenkomsten belegde met verschillende partijen – inclusief Sportgeschiedenis. De kans dat het een Cruijff-museum zou worden, alleen op zijn persoon gericht, was vanaf het begin geen optie, omdat de naamgever daar niet op leek te zitten wachten. Voor de rest was er van alles mogelijk.

Dinsdag wandelde het AT5-programma Straten van Amsterdam langs dit oude huis van Cruijff. Om het spannend te houden, vroeg de omroep zich op de site af of er nog mensen wonen, of dat er plannen zijn om er iets mee te doen– daarmee negerend dat ze er in mei zelf al over had geschreven.

AT5 sprak gisteren in ieder geval met de woningbouwvereniging, die meldde dat er tijdelijk studenten zullen worden ondergebracht in ruil voor vrijwilligerswerk bij ouderen in de wijk. Het is een tijdelijke oplossing, meldde Pieter Jan Datema, regiodirecteur Ymere Amsterdam-Oost, daarna op Twitter. ‘Lang leeg laten staan, is sowieso niet goed.’

Sportgeschiedenis heeft tot slot nog één voorstel. Plaats ook een geschiedenisstudent in dat huis om vanaf daar gesprekken te voeren met de ouderen van Betondorp om de geschiedenis van deze bijzondere wijk vast te leggen.

Advertentie

Reserveer bij bol.com

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.