Geen woonboten gezonken in 1988
Op 26 juni 1988 kreeg het Nederlands elftal een rondvaart door Amsterdam als winnaar van het EK Voetbal. Er zouden die dag woonboten zijn gezonken, omdat er mensen op het dak waren geklommen. Andere Tijden Sport toonde echter aan dat dit niet het geval was.
Huldiging Nederlands elftal. Foto Rob Croes via het Nationaal Archief
De allereerste aflevering van Andere Tijden Sport was in 2008 en ging over de huldiging van het Nederlands elftal na het EK van 1988. Hieruit werd duidelijk dat Amsterdam die dag één grote chaos was. Er was geen enkele voorbereiding. “Het overkwam ons”, aldus een woordvoerder van Amsterdam in de terugblik. Kijk maar:
In onze herinnering zijn die woonboten daarom gezonken, maar dat werd ontkend door Ine van Brenk, in 1988 beleidsmedewerker van de gemeente Amsterdam. Staande naast Ed van Thijn, in 1988 burgemeester van Amsterdam, zei ze tegen Andere Tijden Sport: “Er is geen woonboot gezonken. Er is één woonboot waaraan we schadevergoeding hebben betaald: 5000 gulden.” Inderdaad lagen de boten gevaarlijk diep in het water, maar, zoals Van Brenk zei: “Er zijn nooit beelden gekomen van dat die woonboten er niet meer lagen.”
De frustratie was er niet minder om, bleek onder meer in de Leeuwarder Courant van 28 juni 1988. Hierin spraken enkele woonbootbewoners over de huldiging. Op de Prinsengracht was bij een boot de dakbedekking bijna bezweken. Bij het schip ernaast probeerde de eigenaar te voorkomen dat zijn boot werd bestormd, maar kreeg daarbij klappen.
De route over de grachten was krankzinnig en lijkt ter plekke te zijn bedacht
Bijna-ramp op Museumplein
Dramatische problemen ontstonden op het Museumplein, waar supporters platgedrukt dreigden te worden tegen de hekken. De druk van toestromende mensen werd zo groot dat een ramp zich dreigde te voltrekken.
Marco van Basten zag het voor zijn ogen gebeuren en liep meteen naar burgemeester Van Thijn: “U moet nu iets doen!” Maar Van Thijn kwam niet veel verder dan: “Mensen, wilt u naar achter gaan?” Niemand luisterde.
Ruud Gullit greep op dat moment de microfoon en riep: “Dus even niet aanvalllluhhhh……, maar naar achteruuuhhhh! Want anders gaan we weg!” Hierop trok het publiek zich inderdaad weer terug, waardoor een ramp werd voorkomen. Zoals Van Thijn in 2008 tegen Andere Tijden Sport zei: “Ruud Gullit heeft de zaak gered.”
Waardeer dit artikel!
Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen