Geheimtip voor Almere, Barendrecht-Rotterdam, Lelystad en Zeist: maak ook een plan voor een voetbalmuseum
De KNVB wil een nieuwe campus, die voldoet aan de eisen van onze tijd. Daarbij hoort dus ook een voetbalmuseum met bibliotheek, archief en een opleiding Voetbalgeschiedenis.
De gemeenten Almere, Barendrecht-Rotterdam, Lelystad en Zeist gaan in gesprek met de KNVB over het onderbrengen van de Campus van de voetbalbond.
Op de website formuleert de KNVB haar criteria voor de nieuwe campus:
- Optimale ondersteuning van alle nationale teams, zowel mannen, vrouwen als de topteams in de jeugdopleiding
- Opleiden van trainers, coaches, scheidsrechters en bestuurders
- Bieden van medische begeleiding aan zowel professionals als amateurs.
- Bieden van regelgeving en rechtspraak bij tuchtzaken
- Slimmer maken van het voetbal en innoveren met nieuwe spelvormen
- Ondersteunen van onze verenigingen bij financiële en juridische vraagstukken en ruimtelijke expertise in een steeds ingewikkelder wordende wereld
Voetbalmuseum
Het valt meteen op dat de KNVB een belangrijk punt is vergeten, want er wordt nergens een nationaal voetbalkenniscentrum genoemd. Op de nieuwe campus, waar dan ook, moet een voetbalmuseum komen, waar de maatschappelijke context van de sport wordt belicht. Daarbij hoort een bibliotheek en een archief, waarvoor de KNVB een samenwerking aangaat met de erfgoedsector, die hiervoor de vereiste kennis heeft. Daar worden de historische objecten ondergebracht, die de KNVB nu ergens op een opslag heeft liggen, onbereikbaar voor wie dan ook.
Aan dat kenniscentrum worden opleidingen aangeboden, die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van het voetbal. Dat gaat dan onder meer om marketing en innovatie, maar natuurlijk ook om de maatschappelijke geschiedenis van deze sport. Al die opleidingen bestaan al op verschillende onderwijsinstellingen. Voor het historische deel ligt de Reinwardt Academie in Amsterdam voor de hand, waar nu al een specialisatie in voetbalerfgoed wordt aangeboden.
Geheimtip
Het is dan ook mijn tip aan Almere, Barendrecht-Rotterdam, Lelystad en Zeist om hierover na te denken. Zo kunnen al die voetballers, die toch al voor trainingen of congressen naar de campus komen, ook nog even een bezoek brengen aan het Rijksmuseum van het Voetbal. Dat gaat tenslotte over hunzelf.
In de schatkamer worden de sportieve hoogtepunten van het Nederlandse voetbal belicht. In de andere vertrekken wordt de maatschappelijke context gepresenteerd, zoals de enorme diversiteit van het voetbal.
Daarmee wordt de campus helemaal het nationale ontmoetingscentrum van het voetbal voor alle lagen uit de samenleving. En zo komt er ook meteen een mooie plek voor een leuk dagje tijdens een schoolreis of vakantie.
Als de KNVB dan toch alles ter discussie stelt, kan dit onderwerp er meteen bij. Sportgeschiedenis geeft graag advies en zijn dus bereikbaar voor Almere, Barendrecht-Rotterdam, Lelystad en Zeist.