NieuwVoetbal

Gezocht: schilderij van Piet Mondriaan van de voetbalwedstrijd tussen RAP en Vitesse

Schilder Piet Mondriaan bezocht als supporter van het Amsterdamse RAP de kampioenswedstrijd van 24 april 1898 tegen Vitesse. Dit verhaal kent alleen geen onafhankelijke bron.

Piet Mondriaan in 1899, foto uit het Publieke Domein via Wikicommons / Kunstmuseum Den Haag

Het is een verhaal, dat binnen RAP al heel lang wordt verteld: Piet Mondriaan was in 1898 supporter van de club. Of, beter gezegd, supporter van speler Julius Hisgen. Het kwam maandag dan ook aan bod in Utrecht tijdens het shirtjes ruilen tussen RAP en Vitesse precies 125 jaar na de kampioenswedstrijd

Fotograaf

Piet Mondriaan woonde tijdens de kampioenswedstrijd van 1898 op de Albert Cuypstraat 272. Julius Hisgen verbleef volgens RAP in diezelfde tijd vlakbij, op de Weteringschans als fotograaf. In de collectie van het Rijksmuseum zit een aantal werken van zijn hand.

Volgens Charles Kint van RAP gaat het verhaal dat Hisgen en Mondriaan eind negentiende eeuw bevriend waren geraakt. Mondriaan was daarbij meer een fan van Hisgen dan van RAP of het voetbal zelf. Zo zou hij in 1898 mee zijn gegaan naar de wedstrijd in Utrecht. Hisgen scoorde vier van de vier doelpunten van RAP, dat daarmee de eerste landstitel in het Nederlandse voetbal had gewonnen.

Geen bron

Er is wel een probleem: er bestaat geen onafhankelijk bewijs van deze sportief-creatieve vriendschap met bijhorend bezoek aan de wedstrijd tegen Vitesse. Wietse Coppes heeft er als specialist in Mondriaan in ieder geval nog nooit van gehoord. “Ik heb dan ook geen bron, die Mondriaan bij de wedstrijd plaatst, noch zijn vriendschap met Julius Hisgen bevestigt.”

RAP blijft ondertussen overtuigd dat Mondriaan als toeschouwer de wedstrijd in Utrecht heeft meegemaakt. En helemaal uitgesloten is het ook weer niet, omdat er in het Amsterdam van eind 19e eeuw veel dwarsverbanden bestonden tussen de nog jonge sportwereld en kunstenaars.

Dichter Herman Gorter is voorzitter geweest van RAP en heeft veel voetbal- en cricketwedstrijden gespeeld. Hij heeft Hisgen zeker gekend, omdat ze teamgenoten in het cricket zijn geweest. RAP-aanvoerder Kick Schröder werd in 1902 hoofdredacteur van de Telegraaf en was ook een gevreesd columnist in de kunst- en cultuurwereld – wéér die dwarsverbanden.

Van de vermeende vriendschap tussen Hisgen en Mondriaan is dus alleen geen direct bewijs. Het zou daarom leuk zijn als er ooit nog eens een onbekend schilderij van Mondriaan opduikt, waarop de wedstrijd tussen RAP en Vitesse van 24 april 1898 is afgebeeld.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.