Voetbal

Go Ahead Eagles begraaft tijdcapsule onder supportershome

Go Ahead Eagles bouwt een nieuw supportershome. In de grond daaronder is vrijdag een koffer begraven vol materiaal van deze club – een boodschap voor de toekomst. En nu maar wachten tot deze tijdcapsule ooit weer wordt opgegraven.

Het beste voorbeeld van een tijdcapslue in een sportlocatie is het Olympisch Stadion. Daar lagen er zelfs twee!

Tijdens de renovatie van het stadion eind vorige eeuw werd deze tijdcapsule gevonden. Een tweede tijdcapsule werd in november 1928 in de Marathontoren gemetseld, die in 2012 werd verwijderd. En daar hebben we ook film van.

Dergelijke objecten werden niet alleen in stadions aangebracht, maar overal: monumenten, kerken, dijken, bejaardenhuizen, stadhuizen, enzovoort. Hieronder staan bijvoorbeeld filmbeelden uit 1920 toen prinses Juliana een herdenkingskoker plaatste in het Jaarbeursgebouw in Utrecht.

Soms worden die tijdcapsules weer gevonden, maar heel vaak ook vergeten. (Alhoewel ik er enkele honderden heb getraceerd door bronnenonderzoek.) Hoe het afloopt in Deventer moeten we daarom afwachten – nog een jaartje of honderd.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen
Mijn gekozen waardering € -
Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Jurryt van de Vooren is sporthistoricus. Auteur van 'Amsterdam 1928' en de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Bezig met boekenserie over Amsterdam en sport. Nog steeds de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.