Handtekeningenactie tegen het WK voetbal in Qatar
Het Comité Cancel Qatar 2022, Freek de Jonge en het voetbalblad Panenka zijn een handtekeningenactie gestart om het WK voetbal van 2022 vanuit Qatar te verplaatsen naar een ander land. Op 29 maart neemt Marianne van Leeuwen deze petitie in ontvangst in het Olympisch Stadion, als directeur betaald voetbal van de KNVB, drie dagen vóór de WK-loting in Qatar. Hier tekenen.
Het voetbal is gevangen tussen Rusland en Qatar. Propagandafoto van Kremlin.ru (CC BY 4.0) via Wikimedia Commons
Op 1 april is in Qatar de loting voor het WK voetbal. Door de stelselmatige schending van mensenrechten en arbeidsrechten in dat land zijn duizenden arbeiders omgekomen bij de bouwwerkzaamheden van de infrastructuur van dit evenement. Nooit eerder zijn er zoveel doden gevallen om een sporttoernooi plaats te laten vinden. Het is een dieptepunt in de internationale sportgeschiedenis, nog voordat het WK is begonnen.
In aanloop naar de WK-loting is er daarom een speciale handtekeningenactie om de KNVB op te roepen om zich uit te spreken voor verplaatsing van dit evenement. Op 29 maart zal deze worden overhandigd aan Marianne van Leeuwen van de KNVB, tijdens een bijeenkomst op het voetbalveld van het Olympisch Stadion. De actie is een samenwerkingsverband van Freek de Jonge, het Comité Cancel Qatar 2022 en het voetbalblad Panenka. Het Comité Cancel Qatar 2022 bestaat uit Hein Meurs, Teun Meurs en Jurryt van de Vooren.
Er wordt gevraagd om de complete verplaatsing van dit WK vanuit Qatar, zodat het toernooi onder betere omstandigheden plaats kan vinden. Het is dus géén oproep voor een boycot vooraf, want elke voetballer wordt een WK gegund. Als dit toch in Qatar plaatsvindt, zullen wij dit zoveel als mogelijk negeren en hopen dat velen dat met ons zullen doen.
Tekst petitie
De petitie staat hier. De tekst luidt: ‘Als voetballiefhebbers van Nederland vinden we het vreselijk dat onze sport wordt misbruikt door een corrupt regime, dat de mensenrechten schendt en vrouwen en LHBTI’s discrimineert. En dat ook nog eens voor een onrechtmatig toegewezen WK!
Daarom willen wij dat de KNVB zich uitspreekt voor verplaatsing van dit WK uit Qatar. De bond moet actief op zoek naar medestanders binnen en buiten Nederland, om samen met hen te pleiten voor verplaatsing van dit toernooi naar een ander land. En dat dan bij voorkeur in een periode die beter in de voetbalkalender past.’
Tussen Rusland en Qatar
Het is zeer merkwaardig dat de voorbereidingen op het WK voetbal in Qatar gewoon door kunnen gaan – nota bene als eerste gastheer van dit evenement ná Rusland in 2018. De sportwereld heeft per slot van rekening in de afgelopen maand datzelfde Rusland grotendeels uitgesloten, maar zwijgt nu Qatar op precies dezelfde manier misbruik maakt van dit wereldkampioenschap. Met dit WK wil Qatar zijn reputatie verbeteren, ondanks alle misdaden die al tijdens de voorbereidingen zijn begaan – ook wel sportswashing genoemd.
Onder zulke omstandigheden kan er natuurlijk nooit een normaal voetbaltoernooi worden georganiseerd. De FIFA maakt dezelfde fout als vier jaar geleden met Rusland, waarvan de wereld nu de vreselijke gevolgen ziet. Opnieuw wordt een land in de gelegenheid gesteld om via het voetbal zijn misdadige reputatie te verbergen. Zo zit het voetbal nu gevangen tussen Rusland en Qatar. Zoals Freek de Jonge vorig jaar opmerkte: “Het is ethisch en moreel onverantwoord om in 2022 in Qatar om de wereldtitel te gaan voetballen gezien de voorbeeldfunctie van de sport en de spelers.”
Amnesty International
De handtekeningenactie is een vervolg op de internationale petitie, die Amnesty International op 14 maart aan de FIFA heeft aangeboden. Hierin werd de bond nogmaals opgeroepen te kijken naar de positie van de arbeiders in Qatar. Met de Nederlandse petitie blijven we de aandacht vestigen op de misstanden, die direct het gevolg zijn van het wereldkampioenschap.
Boek ‘Nooit meer Qatar’
Vanuit de hele wereld moet er dus aanhoudend druk worden uitgeoefend op de FIFA en Qatar. Het Comité Cancel Qatar 2022 publiceert daarom eind mei het boek Nooit meer Qatar – Als ik de baas zou zijn van de FIFA. Dat gebeurt in samenwerking met Willems Uitgevers, mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch en de Belgische sportjournalist François Colin. De auteurs vragen zich hierin af hoe de voetbalwereld in vredesnaam in deze situatie is beland en of zoiets al eens eerder is gebeurd. Ook zijn er gesprekken met vooraanstaande voetbalsupporters over hun ideeën over de toekomst van het internationale voetbal. Wat zouden zij doen als zij de baas zouden zijn van de FIFA?