NieuwVoetbal

Hans van Hemert schreef “Wij houden van Oranje” voor Willeke Alberti, maar zij sloeg het aanbod af

Hans van Hemert is overleden, componist van onder meer het voetballied ‘Wij houden van Oranje’. André Hazes had zo een grote hit, maar eigenlijk had Willeke Alberti het moeten zingen.

Het Nederlands elftal met Andre Hazes. Foto Rob C. Kroes via het Nationaal Archief

Hans van Hemert schreef in 1988 de tekst van ‘Wij houden van Oranje’. Niet uit eigen wil, zoals hij toegaf, maar onder druk van een vriend. “Jij moet een voetballied schrijven.”

Er moest nog iemand worden gevonden, die het wilde zingen. Willeke van Alberti woonde in 1988 in België met Søren Lerby en werd hiervoor gevraagd. Ze was zeer geïnteresseerd en daarom werd het nummer in haar toonsoort geschreven. “En die is per definitie ongeschikt voor een man,” legde Van Hemert uit.

Toch trok ze zich opeens terug, omdat ze het liedje niet leuk zou vinden. Zoals de Telegraaf samenvatte op 21 maart 1988: ‘Aanvankelijk zou de blonde zangeres het nummer ‘Wij houden van Oranje’ opnemen, maar uiteindelijk vond Willeke het liedje toch niet helemaal bij haar passen.’

Van Hemert had eerder het vermoeden dat het bij Willeke thuis niet zo goed was gevallen, omdat Lerby zelf meedeed aan het EK, maar dan namens Denemarken. Dat gaf ze later alsnog toe: “Hij speelde voor het Deens elftal. Dus was ik voor Denemarken. Ja, je gaat toch voor je man.”

Zo werd André Hazes gevraagd, al zat hij bij een andere platenmaatschappij. De opname was in de studio van Arnold Mühren in Volendam.

Hans van Hemert, afbeelding via Europeana / Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid

Klapperrrrrrrrrr

In aanloop naar het EK was het nummer van Hazes nog geen doorslaand succes. Het verdween zelfs uit de Nationale Hitparade. De doorbraak kwam pas na de gewonnen halve finale tegen West-Duitsland, die zorgde voor een ongekende vreugde-explosie in het land.

“Na de wedstrijd tegen West-Duitsland is de vraag naar platen van Hazes met het Nederlands elftal amper bij te houden”, verklaarde de platenmaatschappij Phonogram. “Zelden hebben we zó veel voetbalplaten in zo’n recordtijd verkocht.

Dat was vooraf natuurlijk niet te voorspellen. Vandaar dat we in het weekend maatregelen hebben genomen. Overigens houden we een slag om de arm. We laten voorlopig niet méér dan 11.000 platen bij persen, anders zitten we wellicht later met een overschot wanneer er minder vraag en belangstelling zouden zijn.”

In de Nationale Hitparade van 29 juni was het meteen de grootste stijger van nummer 71 naar 28. De week daarop stond het op de eerste plaats. Op 5 juli later was het in de concurrerende Top 40 de klapperrrrrrrrrr van de week, als hoogste binnenkomer op 15. Om één of andere reden kwam het daar niet op nummer 1.

Voetbalpsalm

Het absolute hoogtepunt moest toen nog komen, want op 18 juli schreef zelfs het Nederlands Dagblad als gereformeerd gezinsblad over André Hazes. Het citeerde ds. J.M. Goedhart, die in de Gereformeerde Kerkbode van Groningen-Fryslân-Drenthe zijn vreugde uitte over Oranje.

“Ja, ik wil het niet verbloemen: ik ben stapel op voetballen! Het is een prácht sport.” Hij haalde daarbij het complete refrein aan van Hazes om zijn blijdschap te uiten. ‘Nederland, o Nederland, jij bent een kampioen, wij houden van Oranje om zijn daden en zijn doen!’

Het Nederlands Dagblad vond het opmerkelijk: ‘Zou André Hazes ooit gedacht hebben voluit geciteerd te worden in de rubriek Kerkelijk leven van deze kerkbode?’

Daar bleef het niet bij, want de voetbalpsalm inspireerde ds. Goedhart tot in zijn ziel: ‘Als het in het kerkelijk leven is als met een werkelijk goed spelend voetbalelftal, dan gaat het fijn in en met de betreffende gemeente. Dan is men niet op eigen eer en belang bedacht, maar op de eer en het belang van de hele gemeente en op die van de Heer van de gemeente! Dan scheldt men niet op elkaar, maar dan werkt men met elkaar harmonieus samen.

En dan praat men niet óver, maar mèt elkaar. Niet over ánderen, maar over dat wat állen bezielt en begeestert: de vergadering en de opbouw van de gemeente, de komst van het Koninkrijk van de Heere, de verheerlijking van de naam van de HEERE, en over het dóél van de gemeente, dat wat haar wacht: de volmaakte gemeenschap met en de volkomen dienst van de HEERE.’

Roem

Alberti zei in terugblikken dat ze er geen spijt van heeft gehad dat Hazes alle roem ontving. “Ik geloof niet dat iemand in de wereld het beter had kunnen zingen dan André.”

Twee jaar geleden kondigde ze wel een nieuwe versie aan, mits Oranje de wereldtitel won op dat vreselijke toernooi in Qatar. Het kwam er alleen niet van, wellicht tot teleurstelling van de gereformeerde kerk.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.