Olympische SpelenVoetbal

Héctor Castro: de voetbalsensatie uit Uruguay met maar één hand

De Amerikaan Shaquem Griffin is aangetrokken tot American football-team Seattle Seahawks. Opvallend, want deze speler heeft maar één hand. Net als Héctor Castro, die in 1928 meedeed met Uruguay aan het olympisch voetbaltoernooi in Amsterdam. In eigen land is hij een legende.


Tijdens de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam trok Héctor Castro veel belangstelling als speler bij Uruguay. Hij had maar één hand, nadat hij als dertienjarige zijn rechter voorarm verloor door een ongeluk met een elektrische zaag. Zijn bijnaam was derhalve El Manco, ofwel de eenarmige.

In 1928 won hij met zijn team olympisch goud na een zware strijd tegen Argentinië. Twee jaar later scoorde hij in de eerste WK-finale uit de geschiedenis, wederom tegen Argentinië. Uruguay won deze beladen wedstrijd en werd daarmee de eerste wereldkampioen in het voetbal. Daarmee heeft hij in zijn thuisland een iconenstatus bereikt.

 

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -