Heimwee naar de wave, het stadionverschijnsel uit de negentiende eeuw
De wave in het voetbalstadion kreeg internationale bekendheid bij het WK voetbal van 1986. De oudste melding is al van 31 oktober 1889, méér dan 130 jaar geleden!
De stadions zijn stil en zo kunnen we ons nog amper voorstellen hoe het ook alweer was om met zijn allen naar een voetbalwedstrijd te kijken. En om met alle supporters een wave te maken als het favoriete team het heel goed doet. Het voelt inmiddels aan als een verschijnsel van heel lang geleden, van vóór corona.
Mexican wave
De wave, zo omschrijft Wikipedia het plechtig, is een gecontroleerde golfbeweging in een grote mensenmassa, die ontstaat wanneer groepen mensen beurtelings opstaan, vaak met de armen in de lucht, en daarna weer gaan zitten. In vakjargon wordt dit de Mexican wave genoemd, omdat die voor het eerst op grote schaal werd waargenomen tijdens het WK Voetbal van 1986 in Mexico. Er zijn alleen al veel oudere beschrijvingen hiervan.
Op 31 oktober 1981 werd in het Husky Stadium in Seattle een American Football-wedstrijd gespeeld tussen de Universiteit van Washington en de Stanford Universiteit. Tijdens het derde kwart van de Football-wedstrijd stond een groep mensen op, wierp daarna de armen in de lucht en een nieuw verschijnsel zou zijn geboren. De verantwoordelijke zou de bandleader van het Husky Stadion, Bill Bissell, zijn geweest.
Een Amerikaans blad schreef echter al in 1889 (!) over een enorme drukte in een stadion, waar we de naam helaas niet van kennen. ‘Op de gangpaden naast de stoelen op de onoverdekte tribunes was het zwart van de mensen. De toeschouwers werden samengeperst in een grote onbeweeglijke massa en de enige keer dat ze konden juichen was als iedereen zo opgewonden was dat ze allemaal de handen in de lucht gooiden en iedereen werd gedwongen om te zwaaien. Het zag eruit als een golf op de oceaan van een onweerstaanbare en dolle menigte.’
Dat was dus meer dan 130 jaar geleden, uit een tijd dat we met zijn allen op dezelfde plek konden zijn. Op die onweerstaanbare en dolle menigte moeten we voorlopig nog even wachten.