Henny Cruijff was in 1974 de bedenker van het oranje WK-jurkje
Henny Cruijff is overleden, de broer van Johan. Hij was in 1974 de bedenker van het oranje WK-jurkje. In zijn winkel organiseerde hij een modeshow, die werd uitgezonden op de nationale televisie.
Henny Cruijff in 1964 in het juniorenteam van Ajax, staand helemaal links. Broer Johan schuin daarvoor. Foto Jac. de Nijs via het Nationaal Archief
Henny Cruijff is overleden in Amsterdam, 78 jaar oud. Hij is jarenlang eigenaar geweest van sportwinkel Smit-Cruyff aan de Elandsgracht in Amsterdam.
Op die plek schreef hij geschiedenis met het ontwerp van het eerste oranje supportersjurkje. Dat gebeurde vlak vóór de WK-finale van 1874 tussen Nederland en West-Duitsland. Door de successen op dat toernooi waren de Nederlandse supporters opeens massaal in het oranje gehuld.
Een van de getoonde modellen
Daar sprong Henny Cruijff handig op in met zijn sportwinkel in de Amsterdamse Jordaan met speciaal materiaal voor deze supporters. “Het is niet aan te slepen,” zei hij in een gesprek met Theo Koomen van het tv-programma TROS Sport. “We verkopen honderden shirtjes per week. Mensen van zestig lopen in een oranje shirtje. Het is niet te geloven. Helemaal gek.”
In dit programma presenteerde Cruijff zelfs oranje jurkjes voor de vrouwelijke supporters, waarvan er een aantal werden geshowd voor de camera’s van TROS Sport. Cruijff was daarmee 36 jaar eerder dan de zogenaamde Bavaria Babes, die zichzelf tijdens het WK voetbal van 2010 in Zuid-Afrika in de schijnwerpers plaatsten met oranje jurkjes, bekend als de Dutch Dress. Daar werden er toen ministens 100.000 van verkocht, een aantal dat Henny Cruijff nooit heeft gehaald.
Dit is een hoofdstuk uit ‘De gele kaart van Neeskens’ over 111 ijkpunten in het Nederlandse voetbal, dat deze week verschijnt.