NieuwVoetbal

Henry Kissinger sloeg in 1970 groot alarm toen hij een voetbalveld zag op een satellietfoto

Fidel Castro maakte in 1970 een fout, die bijna een oorlog veroorzaakte. Op zijn eiland verscheen namelijk een voetbalveld, wat Henry Kissinger niet vertrouwde.

Henry Kissinger in 1974 op het WK voetbal. Foto Bert Verhoeff via het Nationaal Archief

Henry Kissinger is overleden, honderd jaar oud en één van de grootste oorlogsmisdadigers van de vorige eeuw.  In september 1970 zag hij Amerikaanse satellietfoto’s een voetbalveld in het Cubaanse Cienfugos. De toenmalige veiligheidsadviseur sloeg daarop meteen groot alarm. Op de dvd History of football zei hij hierover: “We wisten dat Cubanen geen voetbal speelden, en we hadden daar nog nooit een voetbalveld uit de lucht gezien.”

Er waren dus mensen op dat eiland, die wél van dit spelletje hielden en dat klopte. Het voetbalveld verraadde de aanwezigheid van de Sovjet-Unie, de grote Amerikaanse vijand. In 1962 balanceerde de wereld al enkele dagen op de rand van oorlog tijdens de Cuba-crisis en een sportveldje bracht die oude spanning plots weer terug.

Een ontmoeting met Nixon

Kissinger eiste per ommegaande een overleg met president Nixon, maar dat ging niet gemakkelijk. “Waarom dan wel?”, vroeg de beveiliging.

Kissinger: “Omdat ik een foto heb van een voetbalveld.”

De beveiliger was niet meteen overtuigd, want op zijn lijstje instructies stond niet dat de Amerikaanse president gestoord mocht worden voor nieuws over een voetbalveld. Kissinger vervolgde: “Deze voetbalvelden kunnen oorlog betekenen. Cubanen spelen baseball, en Russen spelen voetbal.”

De deur naar de president zwaaide open. Het zal de eerste keer zijn geweest dat een Amerikaanse president moest kijken naar een foto van een voetbalveld. Nixon eiste opheldering van de Russen. Na enkele weken topoverleg werd de bijna-crisis op 23 oktober 1970 officieel beëindigd.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -