NieuwVoetbal

Het clublied van Ajax werd gecomponeerd door een Belgische vluchteling

Op 31 maart 1918 werd voor de eerste keer de Ajax Mars gespeeld: ‘Een juichtoon da’vre langs de velden.’ Het clublied was precies op tijd af om de afdelingstitel te vieren. De muziek werd gecomponeerd door een Belgische vluchteling.

Het was niet toevallig dat de club net in 1918 behoefte had aan een eigen clublied, ‘om uiting te geven aan de vreugde des harten’. Ajax deed het uitstekend in de competitie en dat wilde D. Knegt, één van de twee hoofdredacteuren van het clubblad, extra glans geven met een eigen hymne. De tekst had hij zelf al geschreven; er was alleen nog een melodie nodig.

Precies twee maanden later had het clubblad goed nieuws: ‘Onze oproep is niet zonder gevolg gebleven. Door de vriendelijke bemiddeling van den Heer P. Gijselijnck, abonné van ons blad, werden wij in contact gebracht met den heer Emile Painparé uit Brussel.’

Belgische vluchteling

De heren kenden elkaar via de redactie van het Algemeen Handelsblad op de Nieuwezijds Voorburgwal. Painparé werkte in dat gebouw voor l’Echo Belge, een Franstalige krant voor Belgische vluchtelingen met nieuws uit hun moederland, dat door Duitsland was bezet. Ook Painparé was vluchteling en woonde sinds 1914 in Amsterdam.

Al voor zijn gedwongen vertrek was Painparé een bekend musicus. Alhoewel hij zelf geen band met Ajax toonde hij zich bereid de melodie te componeren van het clublied. ‘We zien Painparé nog zitten,’ blikte Knegt in 1946 terug. ‘Met onzen tekst in de linkerhand, terwijl hij zijn rechterhand gaten in de lucht sloeg, neuriënd, zoo’n beetje gekkig, piassend, half lezend, half gesticulerend… Ça Va.. Ça Va In orde, komt voor elkaar! Over drie dagen terugkomen…’

Painparé slaagde erin om in maart 1918 de melodie te maken, waarmee De Ajax Marsch was voltooid. Precies op tijd, want op 31 maart 1918 won Ajax de afdelingstitel na een zege op Sparta. Zo klonk tijdens het feest voor de eerste keer de inmiddels bekende openingszin: ‘Een juichtoon da’vre langs de velden.’ Het kon nog vaak worden gezongen dat jaar, want de Amsterdammers wonnen daarna voor de eerste keer in hun bestaan de landstitel.

Na de oorlog keerde Painparé weer naar huis. Eén ding liet hij achter in Amsterdam: de melodie van het clublied, dat Ajax ruim honderd jaar later nog steeds gebruikt. Hieronder de eerste versie, die werd uitgeven op 15 april 1918.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.