Het debat over het afschaffen van de inworp bij het voetbal is al meer dan 150 jaar oud
De KNVB wil vanaf volgend jaar de inworp vervangen door de intrap, om te beginnen in de Eerste Divisie. Zo wordt nieuw leven geblazen in een discussie van meer dan anderhalve eeuw oud.
De inworp komt uit het rugby, afbeelding uit de collectie van de Deutsche Fotothek via Europeana
Stel je eens een sport voor zonder overkoepelende bond, die verantwoordelijk is voor de spelregels. De kans is dan heel groot dat er per stad of dorp op een andere manier wordt gespeeld. Precies zo was de situatie in de negentiende eeuw toen de moderne sporten net opkwamen en iedereen op zijn eigen manier tegen een bal trapte. En dat was ook niet erg, want er waren toch geen wedstrijden buiten de eigen regio.
De Barnes Football Club uit Londen bijvoorbeeld is één van de oudste rugbyclubs ter wereld. Ruim 150 jaar geleden had die een merkwaardige regel: als de bal het veld verlaat, mag die worden teruggebracht in het spel door het team dat de bal buiten de lijnen als eerste weer te pakken heeft. Dat is dus heel anders dan wat wij gewend zijn, want de bal gaat nu automatisch naar de andere partij voor een inworp.
Volgens deze regels van de Barnes Football Club hield het spel niet op buiten de lijnen. Wie tenslotte als eerste de bal te pakken had, mocht deze ook houden. Het publiek kreeg zelfs een actieve rol door te voorkomen dat die bij de tegenstander terechtkwam! Er was zo geen onderscheid meer tussen deelnemers en publiek.
Zo waren er rond 1860 geen overkoepelende spelregels, wat ook betekende dat er in het Verenigd Koninkrijk geen verschil bestond tussen voetbal en rugby. Deze balsporten werden wel steeds populairder, waardoor de noodzaak voor eenheid van spelregels steeds groter werd. Hoe meer clubs er mee willen doen aan een competitie, hoe belangrijker het wordt dat alle deelnemers het eens zijn onder welke regels. Als een club andere regels had dan de Barnes Football Club zouden er geheid problemen ontstaan tussen de spelers én de toeschouwers.
En zo werd in 1863 de Football Associaton opgericht, beter bekend als de FA. Deze organisatie wilde duidelijke regels opstellen voor de sport, die in onze ogen toen nog zowel op voetbal als rugby leek.
De inworp
Een van de grootste discussiepunten in 1863 was de inworp, die oorspronkelijk is uitgevonden door de rugbyers. Niet vreemd, want in deze sport wordt de bal te pas en te onpas in de hand genomen. In het voetbal daarentegen mag alleen de keeper de bal in de hand nemen en dan ook nog eens in een afgebakende zone.
Het spelen van de bal met de hand zorgde zelfs voor de definitieve scheiding tussen voetbal en rugby. De oprichting van de FA is daarvan de formele bekrachtiging, want haar leden deden voortaan officieel aan voetbal. De aanhangers van de Rugby Union trokken zich terug in het rugby.
‘Het is een speler niet toegestaan met de bal in de handen te lopen’, gebood de eerste versie van de reglementen van de FA daarom. Om het verschil met rugby nog meer te benadrukken, werd de voetballers ook verboden te schoppen naar andere spelers of lichamelijk contact te hebben met de tegenstander.
De enige uitzondering voor de veldspelers bij het voetbal om de bal met de hand te spelen, is tijdens de inworp. Het is daarmee in 2022 de enige spelregel, die het voetbal nog steeds kent van het rugby, dus van vóór de scheiding van 1863.
De KNVB heeft dit debat nu na 159 jaar dus heropend, ook al gaat die niet over de spelregels van het voetbal. Die verantwoordelijkheid ligt in laatste instantie bij de International Football Association Board, die conservatiever is dan een willekeurige paus. Als het de bond toch lukt om de inworp te verbannen, zal de scheiding tussen voetbal en rugby uit 1863 eindelijk compleet zijn.