NieuwVoetbal

Het eerste kampioensjaar van Feyenoord: Adriaan Koonings scoort meer dan Coen Dillen en Santiago Gimenez

Op 21 oktober 1923 speelde Feyenoord een thuiswedstrijd tegen HFC, de oudste voetbalclub van Nederland. Adriaan Koonings scoorde er weer op los.  

De Rotterdammers hadden op de vorige speeldag tegen DFC hun eerste wedstrijd verloren. Zo was de koppositie ook meteen verspeeld.

‘Feijenoord dient te zorgen dat de achterstand bij D.F.C. niet grooter wordt en zal dus ook een overwinning moeten behalen,’ blikte De Maasbode vooruit op de thuiswedstrijd tegen HFC uit Haarlem, toen nog niet Koninklijk. ‘Hieraan twijfelen we intusschen niet. De Rotterdammers hebben eigen veld onder de voeten en krijgen H.F.C. op bezoek, wier prestaties tot nu toe geen verwachting op succes tegen een club als Feijenoord rechtvaardigen.’

En dat vond ook De Winschoter Courant, verschijnend in de provincie Groningen. ‘In ’t Westen zijn geen bijzondere gebeurtenissen te’ wachten. Feyenoord zal winnen van H.F.C.’

Uit deze constatering blijkt dat het voetbal een eeuw geleden al een nationale sport was, want anders zou er in Winschoten echt niet zo veel belangstelling zijn geweest voor een wedstrijd in Rotterdam. De onderlinge afstanden waren in 1923 veel groter dan nu, zowel gevoelsmatig als in tijdsduur. Ter vergelijking: met de snelste verbinding kost het nu ongeveer 150 minuten om van Winschoten naar Rotterdam te rijden, wat volgens een spoorboekje uit die tijd ongeveer zes uur duurde.

Vijfde speeldag Feyenoord

21 oktober 1923

Feyenoord – HFC 6-1 (3-1)

Kromme Zandweg, Rotterdam

Scheidsrechter: Job Mutters

Aantal toeschouwers: circa 5000

Opstelling Feyenoord
Moerman
Nooteboom, Dijke
Van Heel, Bul, Visser
Weber, Borremans, Pijl, Koonings, Petterson

Opstelling HFC
Van der Meulen
Ben Verweij, Cohen Vervaart
Eijsvogel, van Reeuwekamp Gille, W. Reydon
Zwang, Van Beekum, De Koning, Miezérus, E. Reydon

Scoreverloop

Zwang: 0-1

Pijl: 1-1

Bul: 2-1

Koonings: 3-1

Pijl: 4-1

Koonings: 5-1

Koonings: 6-1

Karel Lotsy

Bij HFC waren twee opmerkelijke namen, in ieder geval met de kennis van nu. Karel Lotsy was meegereisd als de coach van HFC, slechts dertig jaar oud. Hij stond aan het begin van zijn loopbaan als de meest invloedrijke sportbestuurder, die Nederland in de vorige eeuw voortbracht. Lotsy werd later onder meer bondscoach van het Nederlands elftal, voorzitter van de KNVB en drievoudig Chef de Mission op de Olympische Spelen. Bij de FIFA werd hij één van de belangrijkste bestuurders van zijn generatie.

In het Haarlemse doel stond Gejus van der Meulen, één van de beste Nederlandse keepers van vóór de Tweede Wereldoorlog. Van zijn status bleef na die oorlog alleen weinig over, omdat hij had gecollaboreerd met de Duitsers.

Geen wisselspelers

Van der Meulen haalde het einde van de wedstrijd op de Kromme Zandweg niet vanwege een handblessure. Hij verliet het veld bij een stand van 4-1.

Dat was in die tijd een groot probleem, omdat het nog niet was toegestaan om spelers te wisselen, zelfs niet bij lichamelijk ongemak. Pas in 1951 werd toegestaan dat een voetballer bij een blessure kon worden vervangen. Tactische wissels, zoals in het huidige voetbal doodnormaal zijn, worden sinds 1967 toegestaan.

Adriaan Koonings-index

Veldspeler Miezérus werd gedwongen om de plaats van Van der Meulen in het doel over te nemen. Hij werd twee keer gepasseerd door Koonings, waarmee HFC met 6-1 verloor.

Koonings kwam daarmee tot een aantal van drie treffers in deze wedstrijd. In totaal had hij zo al negen keer gescoord, ver boven de Coen Dillen-index uit het seizoen 1956/1957. Ook Santiago Gimenez was in deze fase van de competitie nog niet zo succesvol. Kijk maar naar het overzicht van doelpunten in de eerste vijf wedstrijden:

Naam wedstrijd 1 wedstrijd 2 wedstrijd 3 wedstrijd 4 wedstrijd 5 TOTAAL
Adriaan Koonings 0 4 2 0 3 9
Coen Dillen 1 0 0 0 0 1
Santiago Gimenez 0 1 2 2 1 6

Er was honderd jaar geleden alleen helemaal niemand geïnteresseerd in zulke lijstjes van topscores. De doelpunten van Koonings werden wel genoemd in de verslagen op de sportpagina, maar er werden geen lijstjes gemaakt van de spelers met de meeste doelpunten in de Eerste Klasse. Deze statistieken werden simpelweg niet bijgehouden. Het is daarom illustratief dat de naam van Koonings vaak ook nog eens verkeerd werd opgeschreven.

De uitslagen van 21 oktober 1923

Er werd in 1923 veel meer waarde gehecht aan de uitslagen van het weekend en de stand van de competitie. Bij deze.

De stand op 21 oktober 1923

Na vijf speeldagen is DFC nog steeds ongeslagen en staat daarmee aan kop van deze competitie.

De eerste vijf speeldagen

Dit zijn alle uitslagen na de eerste vijf speeldagen van het seizoen 1923-1924

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.