Het eerste kampioensjaar van Feyenoord: de Voetbalbond weet niet waar Rotterdam ligt
Op 4 november 1923 denderde de doelpuntenmachine van Feyenoord lekker door in Zaandam. Het was voor de Voetbalbond niet voldoende om één van deze spelers eens op te roepen voor Oranje.
Precies honderd jaar geleden werden er ook al voorbereidingen getroffen voor de Olympische Spelen in Parijs. De Nederlandse voetballers zouden hier ook aan meedoen en daarom was de Nederlandsche Voetbalbond (de Koninklijke eretitel is van 1929) zoekende naar de beste samenstelling.
In de week vóór de wedstrijd tussen ZFC en Feyenoord was de verantwoordelijke selectiecommissie er weer druk mee, mede met het oog op een vriendschappelijke wedstrijd tegen Zwitserland op 25 november. Hiervoor werden allemaal noemen genoemd, maar niet van spelers van Feyenoord.
‘Aan de samenstelling van dit elftal kunnen we thans maar een enkel woord wijden,’ oordeelde Voorwaars, de sociaaldemocratische krant. ‘Het valt opnieuw op, met welk een hardnekkigheid de Feyenoordspelers door de Elftalcommissie worden gepasseerd. De 30 doelpunten van Feyenoord (Pijl, Koonings!) schijnen de commissie niets te zeggen.’
In de eerste zeven wedstrijden hadden de Rotterdammers inderdaad al zo vaak gescoord, een gemiddelde van ruim vier!
Kunstenaar Ricardo van Zwol maakte een muurschildering van Bertus Bul (links) en Puck van Heel, precies op de plek waar Feyenoord in 1923 speelde. Foto via Google Maps
Zwaluwen
Toch was er wel wat beweging, want op 1 november 1923 was er een wedstrijd van de Zwaluwen, een soort van voorportaal voor het grote Nederlands elftal. In Brussel werd gespeeld tegen het stedelijke elftal, waarvoor de Voetbalbond Bertus Bul had opgeroepen. Het werd 2-2, waarbij Bul nog scoorde ook – een bewijs van de doeltreffendheid van de Feyenoorders. Hij maakte dan ook een uitstekende indruk.
Daarmee was het conflict tussen Feyenoord en het Nederlands elftal overigens niet voorbij, want dat zou later nog helemaal uit de hand escaleren. Daar komen we wel op terug als het precies honderd jaar is geleden.
Zevende speeldag Feyenoord
4 november 1923
ZFC – Feyenoord: 2-3 (0-2)
Westzanerdijk, Zaandam
Scheidsrechter: H. Vuyk
Aantal toeschouwers: circa 4000
Opstelling ZFC
De Vries
Van Rooy, Ramakers
Haverslag, Kolman, Bakker
Lust, Hoogmoed, van der Wel, de Maar, Colette
Opstelling Feyenoord
Moerman
Dijke, Nooteboom
Van de Velde, Bul, Visser
Weber, Borremans, Pijl, Koonings, Petterson
(vermoedelijk, want over de opstelling van Feyenoord werd alleen vermeld dat die ongewijzigd was)
Scoreverloop
0-1 Weber
0-2 Pijl
1-2 Van der Wel
2-2 Van der Wel
2-3 Pijl
Feyenoorder negeert scheidsrechter
Vooraf deed geen enkele sportjournalist de voorspelling dat ZFC de thuiswedstrijd tegen Feyenoord zou winnen, maar het werd veel spannender dan iedereen had voorzien. Het werd ook een hele harde wedstrijd, met een merkwaardig incident. Na een zeer harde overtreding van Kees Pijl stuurde de scheidsrechter een waarschuwing.
‘Dit schijnt dezen speler niet aan te staan,’ merkte Het Vaderland op. ‘Hij beleedigt den arbiter. Zeer terecht werd hem het verder spelen verboden. Pijl weigert echter om het veld uit te gaan. De scheidsrechter wil nu den wedstrijd staken, maar de Z.F.C.–aanvoerder weet dit te voorkomen en bewerkt, dat Pijl weer mag meespelen.’
Uiteindelijk won Feyenoord in de slotfase door een doelpunt van – jawel – Pijl.
De uitslagen
DFC en Ajax waren dit weekend vrij.
De stand
Honderd jaar geleden werd gekeken naar het hoogste gemiddelde per wedstrijd. En daarom stond Feyenoord niet op de eerste plaats.