NieuwVoetbal

Het eerste kampioensjaar van Feyenoord: droomstart na derde zege op rij

Op 7 oktober 1923 speelde Feyenoord zijn derde wedstrijd van het seizoen, waarin het de eerste landstitel won. Op de Kromme Zandweg met ’t Gooi uit Hilversum met 3-0 verslagen.

De prestaties van Feyenoord werden opgemerkt bij de Nederlandsche Voetbalbond, toen nog niet Koninklijk. In de week voor de wedstrijd tegen ’t Gooi maakten de keuzeheren van het nationale elftal een namenlijst bekend van 55 spelers, in totaal dus vijf elftallen. Hoe hoger iemand was ingedeeld, hoe groter de kans dat die werd opgeroepen voor Oranje.

In de eerste selectie werd nog geen Feyenoorder opgesteld, maar in het tweede team stonden de namen van Jan Zuidam en Gerrit Hulsman. De keuze voor Zuidam was merkwaardig, want die had net een week daarvoor zeer luidruchtig zijn onvrede uitgesproken over het koningshuis. Alleen al van de kleur oranje werd hij zo boos dat hij niet meer wilde spelen voor een nationaal elftal.

Hulsman had er dan weer geen problemen mee, maar vooralsnog zat er weinig anders op dan af te wachten of hij zou worden opgeroepen.

TIPS EN AANVULLINGEN WELKOM. OF WIL JE SAMENWERKEN MET DIT PROJECT?
MAIL ONS

Vooruitblik

In de voorbeschouwingen van de wedstrijd van 7 oktober 1923 werd vooral rekening gehouden met een overwinning van Feyenoord, vooral omdat ’t Gooi moeite had met uitwedstrijden. Zolang deze spelers in Hilversum waren, deden ze het goed, maar daarbuiten stelde het nog niet zoveel voor. Los daarvan was Feyenoord lekker op dreef met twee zeges op rij.

Bij de bezoekers valt één naam meteen op, al is het met de kennis van nu. Wim Anderiesen speelde toen nog bij ’t Gooi, samen met broer Henk. Enkele jaren later verhuisde Wim Anderiesen naar Ajax, waar hij één van de belangrijkste spelers uit de clubgeschiedenis werd. Anderiesen was zelfs recordinternational voor Ajax vóór de Tweede Wereldoorlog.

Derde speeldag Feyenoord

7 oktober 1923

Feyenoord – ’t Gooi 3-0 (2-0)

Rotterdam, De Kromme Zandweg

Scheidsrechter: J.J.F. van Gessel

Aantal toeschouwers: circa 4000 tot 6000

1-0 Koonings

2-0 Koonings

3-0 Pijl

Opstelling Feyenoord

Moerman
Noteboom, van Dijke
Zuidam, Bul, v.d. Velde
Petterson, Koonings, Pijl, Visser, Weber

Feyenoord in 1923

Opstelling ’t Gooi
Thijssen
Gielen, v. Schaik
Wim Anderiesen, Fransen, Henk Anderiesen
Twelker, Woudstra, v. Kol, Meinsma, Frank

’t Gooi in 1923
WIL JE DIT PROJECT STEUNEN?
DONEER VIA DE BUTTON OP DEZE PAGINA

Effectief Feyenoord

´t Gooi was weliswaar niet heel veel slechter dan de thuisploeg, maar schoot simpelweg alles mis. Feyenoord scoorde voor de rust al twee keer, allebei na een corner.

Het clubblad De Feijenoorder was niet zo tevreden: ‘Zuidam speelde nu z’n tweede wedstrijd voor Feyenoord en of het nu komt door het veranderen van de club of waar dan ook door, deze speler haalt nog niet z’n vorm van verleden jaar.’

De uitslagen

De stand

Feyenoord en DFC delen nu de eerste positie. Dat maakt de wedstrijd van volgende week zeer interessant, want dan spelen ze tegen elkaar.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.