NieuwVoetbal

Het eerste kampioensjaar van Feyenoord: “Er is vreugde aan de overkant”

Op 16 december 1923 speelde Feyenoord een thuiswedstrijd tegen DFC, de nummer twee tegen de nummer één. Het was een zeer sportieve wedstrijd met een zeer sportieve verliezer.

‘Er is vreugde aan den overkant,’ schreef Rotterdamsch Nieuwsblad zeer poëtisch op 17 december 1923. ‘Feijenoord staat bovenaan!’

De Rotterdammers hadden de belangrijke wedstrijd tegen DFC gewonnen en zo de koppositie overgenomen. Het was een grote stap naar het afdelingskampioenschap.

Vooraf hadden de sportjournalisten al voorspeld dat Feyenoord deze thuiswedstrijd wel eens kon winnen. Twee maanden eerder hadden de Rotterdammers tegen dezelfde tegenstander nog wel hun enige nederlaag van het seizoen geleden, maar sindsdien was Feyenoord alleen maar sterker geworden, waar DFC juist was verzwakt door blessuregevallen.

Uit een tabel in de Telegraaf van 14 december 1923 bleek hoe goed Feyenoord op dat moment was, met een ongekend scorend vermogen van de spitsen. Na negen wedstrijden stond zowel Adriaan Koonings als Kees Pijl met ieder dertien doelpunten bovenaan de doelschutterslijst, zoals dat toen nog heette. Heel ver daarachter stonden spelers van ’t Gooi en DFC met ieder acht treffers:

Koonings (Feyenoord): 13
Pijl (Feyenoord): 13
Gorel: (’t Gooi)
Van Dam: (DFC)

Tiende speeldag Feyenoord

16 december 1923

Feyenoord – DFC 1-0 (0-0)

Rotterdam, Kromme Zandweg

Scheidsrechter: Job Mutters

Aantal toeschouwers: circa 12.000

Scoreverloop

1-0 Kees Pijl

Opstelling Feyenoord

Moerman, Nootenboom, v. Dijke, Zuiddam, Bul, v. d. Velde, Petterson, Koonings, Pijl, Borremans en Weber.

Foto’s via Arie Heijstek

Opstelling D.F.C.

Nelson, Bouman en Lebret, Donker, v. Twist, Oudt, Huyser, v. Dam, Vos, v. Antwerpen en Sigmond

Felicitaties van de tegenstanders

‘Na een uiterst spannenden wedstrijd is de energieke Overmaassche club erin geslaagd, de niet minder energieke Dordtenaren te overwinnen,’ zo formuleerde Rotterdamsch Nieuwsblad de overwinning van Feyenoord. Het was een snelle en hoogstaande wedstrijd geweest, met de twee beste ploegen van het moment.

Feyenoord had alleen net iets meer geluk en won door een doelpunt van Pijl meteen na rust, die daarmee op een totaal van veertien kwam.

Na afloop sprak Rotterdamsch Nieuwsblad nog even met Piet Bouman, ‘den sympathieken aamvoerder der Dordtenaren’, over zijn mening over de wedstrijd. “In lang heb ik geen wedstrijd gespeeld, zoo prettig en eerlijk. Ik ben zeer tevreden met het sportieve resultaat, dat ik niet beter had kunnen wenschen.”

De verslaggever was verrast: “En de nederlaag dan?”

Bouman haalde de schouders op: “Oh, dat is bijzaak. Het voornaamste is een degelijke wedstrijd. Als twee spelen, moet er één winnen. Feyenoord was ditmaal de gelukkige. Ik gun het haar van harte.”

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.