NieuwVoetbal

Het eerste kampioensjaar van Feyenoord: Kees Pijl maakt het verschil tegen ZFC

Op 17 februari 1924 speelde Feyenoord een thuiswedstrijd tegen ZFC uit Zaandam. De spanning in de ranglijst liep steeds verder op.

Kees Pijl in 1924, scorend namens het Nederlands elftal tegen Uruguay. Foto via het Nationaal Archief

De strijd om de afdelingstitel tussen Feyenoord en DFC was al vanaf de eerste wedstrijd bezig. In de eerste helft van het voetbaljaar ging de ploeg uit Dordrecht lange tijd aan de leiding, waarna Feyenoord die overnam, vlak vóór de gedwongen stop vanwege het winterse weer. Na een slechte Rotterdamse reeks was er weer van positie gewisseld.

DFC ontving zo als koploper Ajax in eigen huis. Feyenoord speelde ook thuis, tegen ZFC. ‘Weliswaar ligt een victorie tegen Z. F. C. in de lijn der verwachtingen,’ voorspelde Haagsche Courant, ‘doch daar staat tegenover, dat de Zaandammers de tanden op elkaar zetten om wat verder van de laatste plaats te komen.’

Vijftiende speeldag Feyenoord

Feyenoord – ZFC 5-2 (3-2)

Rotterdam, Kromme Zandweg

Aantal toeschouwers: circa 7.000

Scheidsrechter: H. van de Ende

Scoreverloop

0-1 Van der Wel

1-1 Pijl

1-2 Koning

2-2 Colette

3-2 Zuidam

4-2 Pijl

5-2 Weber

Wit hemd

Feyenoord speelde deze thuiswedstrijd in een wit hemd. Het kwam op achterstand, maar nog voor het einde van de eerste helft was dat alweer omgezet in een 3-2 voorsprong. Aan doelpunten waren die middag geen gebrek. ‘De doelpunten blijken goedkoop te zijn,’ zoals het Rotterdamsch Nieuwsblad opmerkte.

Mede door twee goals van Pijl won Feyenoord voor de tweede opeenvolgende keer. Deze speler stond daarmee inmiddels op een totaal van twintig en had zo dus een gemiddelde van meer dan één treffer per wedstrijd.

In de ranglijst was dat ook duidelijk te zien. Niet alleen stond Feyenoord opnieuw aan kop, maar ook het enorme aantal doelpunten van 54 valt meteen op. Be Quick uit Groningen was de enige club op het hoogste niveau met een gelijkwaardige productie. Na veertien wedstrijden had dit 56 keer gescoord en slechts acht tegentreffers geïncasseerd.

Aan kop

Feyenoord stond opnieuw bovenaan, omdat DFC gelijk had gespeeld tegen Ajax. De Amsterdammers waren superieur in deze wedstrijd en stonden tot een kwartier voor het einde met 2-0 voor. Tegen de verhouding in werd het toch nog 2-2, waarmee vooral DFC de gelukkige was.

De laatste speeldagen

Tijdschrift Sport plaatste na dit speelweekend een overzicht met de komende tegenstanders voor Feyenoord en DFC.

DFC moest nog vijf keer spelen: uit tegen ’t Gooi, HVV, SVV en VOC en thuis tegen HFC. Feyenoord had nog drie uitwedstrijden op het programma: tegen Ajax, RCH en SVV.

‘Vergelijken we dit programma met dat, hetwelk D.F.C. nog heeft af te werken, dan geven wij Feijenoord de beste kans,’ zo sloot het blad af. De spanning was dus nog lang niet voorbij in deze competitie.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.