NieuwVoetbal

Het eerste kampioensjaar van Feyenoord: onverwachte thuisnederlaag tegen Ajax

Op 20 januari 1924 speelde Feyenoord zijn eerste wedstrijd na een gedwongen winterstop. Na een nederlaag tegen Ajax verloor de club zijn koppositie.

In de eerste helft van het seizoen 1923-1924 had Feyenoord nog geen punt verloren in eigen huis. In diezelfde tijd had Ajax nog geen punt gewonnen in een uitwedstrijd.

De sportredacties hadden daarom geen moeite om tot een voorspelling te komen. ‘Hoewel de Ajaciden af en toe een vrij goeden vorm vertoonden,’ blikte De Haagsche Courant vooruit, ‘gelooven we toch, dat Feyenoord niet veel moeite zal hebben wederom twee puntjes in de wacht te sleepen.’

Tegelijkertijd had de competitie sinds 16 december stilgelegen vanwege winterse omstandigheden, zodat het onduidelijk was of de spelers hun oude vorm hadden behouden.

Elfde speeldag Feyenoord

Feyenoord – Ajax : 1-3 (0-2)

Scheidsrechter: P.F. de Haan

Aantal toeschouwers: 4500

Opstelling Feyenoord

Moerman

Notenboom, Van Dijke

Zuidam, Bul, Van der Velde

Petterson, Koonings, Pijl, Borremans, Weber

Opstelling Ajax

De Boer

Hassink, Couton

Martens, Rijnders, De Kruijff,

Hamel, Volkers, Brokmann, Rutte, De Natris

Scoreverloop

0-1 Rutte

0-2 Rutte

1-2 Van Dijke (strafschop)

1-3 Volkers

Compilatie van foto’s uit het tijdschrift Groot-Rotterdam, via Delpher

Feyenoord verslagen

Precies honderd jaar geleden was de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax lang niet zo beladen als nu, want het was pas de vijfde keer dat ze tegen elkaar speelden. De primeur was op 9 oktober 1921 geweest, ruim twee jaar daarvoor. Het aantal toeschouwers in Rotterdam was dan ook niet eens zo heel hoog, wat vooral werd veroorzaakt door de nog steeds winterse omstandigheden.

‘De vorstperiode schijnt den Zuid-Rotterdammers geen goed te hebben gedaan,’ concludeerde De Maasbode in het wedstrijdverslag. Dat was nog zacht uitgedrukt, want Feyenoord stond met rust al met 2-0 achter, een sensatie. Ajax draaide tot dat moment een matig seizoen en bungelde ergens in de middenmoot. Daar was honderd jaar geleden opeens niets meer van te zien.

Het Rotterdamsch Nieuwsblad had verwacht dat het spelbeeld na de rust wel zou veranderen. ‘In de tweede helft dacht iedereen, dat Feijenoord zich zou herstellen, en werkelijk hadden zij spoedig succes als bij een aanval Pijl in het beruchte gebied, ongeoorloofd genomen wordt en de daarvoor gegeven strafschop in een doelpunt wordt omgezet (1—2).’

Ajax hield daarna stand, vooral dankzij doelman Jan de Boer. Wim Volkers besliste vlak voor het eind de wedstrijd met een derde Amsterdamse treffer. Zo was Feyenoord ook nog eens van de eerste plaats verdreven, waar het net een wedstrijd eerder beslag op had gelegd. Het publiek verliet muisstil het stadion.

Het clubblad van Ajax was natuurlijk opgetogen door deze verrassende uitslag. ‘Het kwam ons voor dat onze ploeg in tijden niet zulk kranig voetbal heeft gespeeld als in dezen wedstrijd.’ Daar waren de spelers zichzelf ook al bewust van: ‘In de pauze heerschte er in de kleedkamer een opgewekte geest. Men wilde winnen!’

De andere uitslagen

De ranglijst

 

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.