NieuwVoetbal

Het eerste kampioensjaar van Feyenoord: supporters reizen massaal naar Dordrecht

Op 14 oktober 1923 speelde Feyenoord een uitwedstrijd tegen DFC – de twee koplopers. Honderden Rotterdammers reisden hiervoor naar Dordrecht.

De medewerker van het toonaangevende tijdschrift Het Sportblad was onderweg van Rotterdam naar Dordrecht om verslag te doen van DFC – Feyenoord. Tot zijn grote verbazing stroomde zijn coupé opeens helemaal vol met Rotterdamse supporters, die hun club wilden aanmoedigen in deze moeilijke uitwedstrijd.

Na drie wedstrijden stonden DFC en Feyenoord namelijk op de eerste en tweede plaats, beide zonder puntverlies. Het was dus een echte topper. ‘Onze coupé werd aan het Beursstation plotseling volgestopt met geestdriftige Rotterdammers,’ aldus Het Sportblad, ‘die met Feyenoord mee naar Dordt togen.’ De tribunes zaten daarom stampvol met ook nog honderden toeschouwers langs het veld.

Vooraf overhandigde Feyenoord-voorzitter Weber een krans aan DFC. Een jaar eerder was er ruzie uitgebroken tussen de clubs na hun onderlinge wedstrijd, die zo in alle openbaarheid werd beëindigd. Clubblad De Feijenoorder vond dan dan weer wel dat deze plechtigheid te lang duurde, waardoor de spelers te veel waren afgekoeld.

Het was een wat merkwaardig verwijt, want vanaf de eerste seconde werd er op het hoogste niveau gespeeld, in een enorm tempo. En dat werd ook wel eens tijd, vond Het Sportblad, dat niet tevreden was over het vertoonde niveau in de Eerste Klasse. ‘Voor het eerst van dit seizoen hebben wij eens werkelijk van een wedstrijd genoten.’

Vierde speeldag Feyenoord

14 oktober 1923

DFC – Feyenoord 4-3 (3-1)

Dordrecht, Markettenweg

Scheidsrechter: J.J.F. van Gessel

Aantal toeschouwers: circa 5.000

Scoreverloop

1-0 Nooteboom (e.d.)

2-0 Van Dam

2-1 Pijl

3-1 Sigmond

3-2 Pijl

4-2 Van Dam

4-3 Weber

Opstelling DFC
Nelson
Gouw, Lebret
P Bouman, Van Twist, Donker
W. Kalis, G. v. Dam, J. Vos, Van Antwerpen, Sigmond

Opstelling Feyenoord
Moerman
Nooteboom, Dijke
Zuidam, Bul, Van de Velde
Petterson, Koonings, Pijl, Visser, Weber

Briljant spel

Het was de beste wedstrijd van DFC in jaren, zo vonden ze in ieder geval in Dordrecht zelf, vooral de eerste helft. Feyenoord was zeker niet slecht, maar de thuisploeg was ontketend en bestookte onophoudelijk het doelgebied van de tegenstander. Het was na 45 minuten 3-1 voor DFC, waarbij de bezoekers heel veel geluk hadden met ballen, die op één of andere manier niet achter doelman Moerman belandden.

Bij Feyenoord was Zuidam wederom onvoldoende, net zoals een week eerder, zo vond Het Sportblad. Deze speler hoefde zich geen zorgen te maken dat hij voor Oranje zou worden opgeroepen, waarmee het blad verwees naar een recente affaire met Zuidam, die toen net was overgelopen van Sparta naar Feyenoord. Als overtuigd socialist had hij zich in het openbaar tegen het Koningshuis uitgesproken en zelfs tegen het nationale elftal, vanwege de kleur oranje.

Eén van de hoogtepunten van deze middag was het derde doelpunt van DFC, waarvoor Sigmond eerst vijf tegenstanders passeerde voordat hij scoorde. Net op tijd, want daarna werd hij onderuit gehaald.

De uitslagen

De stand

Door deze overwinning stond DFC alleen aan kop. HFC stond onderaan, de volgend tegenstander van Feyenoord.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.