NieuwVoetbal

Het eerste kampioensjaar van Feyenoord: supporters reizen mee naar Hilversum

Op 9 december 1923 speelde Feyenoord zijn eerste competitiewedstrijd in bijna een maand. In Hilversum werd ’t Gooi met 5-0 verslagen.

Feyenoord in 1923

Precies honderd jaar geleden was er eindelijk weer eens een wedstrijd na twee weken met selectie-elftallen en het slechte weer van een week daarvoor. Feyenoord ging daarvoor naar Hilversum tegen ’t Gooi.

De Maasbode had er wel zin in: Sinds de Hilversummers in Rotterdam met 3—0 verslagen werden in hun vierden wedstrijd, hebben ze, nu hun 11e ontmoeting komen gaat, geen nederlaag meer gekend. Een schitterende praestatie! De Rotterdammers kunnen dus verzekerd zijn een machtige tegenpartij tegenover zich te zien. Het zal moeite kosten den buit heelemaal te veroveren.’

Ook De Gooi- en Eemlander verwachtte iets moois. ‘De voorhoede der Rotterdammers wordt door voetbalkenners de beste uit het Westen geacht en de verdediging, uitgezonderd dan de doelverdediger, is bijzonder safe. De Gooiers, hoewel in spelqualiteit sterk vooruitgegaan, zullen het wel hoofdzakelijk van hun enthousiasme moeten hebben.’

De krant had nog een gratis bonustip: ‘Het Wachtwoord is: van meet-af hard aanpakken en gezwoegd tot het einde.’

De Rotterdammers zelf hadden er in ieder geval zin in, net als de supporters, die per trein en bus met hun club mee naar Hilversum reisden – de voorbode van het Legioen.

Negende speeldag Feyenoord

’t Gooi – Hilversum: 0-5 (0-2)

Scheidsrechter: Van Gessel

Aantal toeschouwers: circa 2.500

Opstelling ’t Gooi

Thijssen
v. Schaik, Gielen
Henk Anderiesen, Fransen, Wim Anderiesen
V.d. Kamp, Meinsma, van Kol, Gorel, Twelker

’t Gooi in 1923

Opstelling Feyenoord

Moerman
Noteboom, van Dijke
Zuidam, Bul, v.d. Velde
Petterson, Koonings, Pijl, Borremans, Weber

Scoreverloop

0-1 Dijke (strafschop)

0-2 Dijke (strafschop)

0-3 Koonings (vermoedelijk)

0-4 Bul

0-5 Pijl

De beste tactiek

Ondanks alle voorbeschouwingen werd het een eenzijdige wedstrijd. Feyenoord werd ook nog eens geholpen door de tegenstander die in de eerste helft twee strafschoppen veroorzaakte, die allebei werden benut.

‘Wel is de score iets te hoog,’ oordeelde Rotterdamsch Nieuwsblad, ‘maar de gasten hebben zeer verdiend gewonnen. Hun voorhoede levert technisch heel wat beter spel dan de Gooische, die door de uitstekend spelende verdediging met gemak in bedwang werd gehouden.’

In de tweede helft was de Rotterdamse aanval wederom op dreef. Bij ’t Gooi viel Wim Anderiesen op, net als in de eerste onderlinge wedstrijd van het seizoen. In de jaren daarna zou hij uitgroeien tot één van de beste spelers van het land, zowel bij Ajax als bij Oranje.

Alle uitslagen

DFC speelde dat weekend niet, omdat het terrein in Dordrecht werd afgekeurd. Feyenoord had daardoor al drie een voorsprong van drie punten, maar stond desondanks nog steeds niet aan de leiding. Er werd honderd jaar geleden gekeken naar het gemiddelde aantal punten en daar was DFC nog steeds net iets beter, ook al had het inmiddels twéé wedstrijden minder gespeeld dan hun grote rivaal.

 

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.