NieuwVoetbal

Het eerste kampioensjaar van Feyenoord: VOC met 3-6 verslagen

Op 30 september 1923 speelde Feyenoord zijn tweede wedstrijd van het seizoen, waarin het de eerste landstitel won. Stadgenoot VOC kreeg op eigen veld een stevig pak slaag.

Feyenoord had er een nieuwe speler bij, nota bene van de rivaal Sparta. Jan Zuidam had zichzelf bij zijn oude club onmogelijk gemaakt, omdat hij in een ingezonden brief in Voorwaarts had geprotesteerd tegen het spelen van wedstrijden op Koninginnedag, toen nog 30 augustus. Daarmee maakten de voetbalclubs zich volgens hem schuldig aan monarchistische propaganda, door hem omschreven als vorstenophemelarij.

Het bestuur van Sparta belegde hier twee vergaderingen over, staat in De Geschiedenis van Feyenoord, deel 2 van Jan Oudenaarden. Een aantal spelers van deze club maakte verder duidelijk niet meer met Zuidam te spelen, die daarop de Maas overstak.

Zuidam was principieel en weigerde uit protest tegen het Koningshuis zelfs een plaats in het Nederlands elftal. ‘Deze zelfde speler, die op de lijst voor komt van hen, die in aanmerking komen voor een plaats in het Nederlandsch elftal,’ aldus het Rotterdamsch Nieuwsblad, ‘zou, naar wij vernemen, aan de N.E.C. [de Nederlands Elftal Commissie, jRRT[ hebben verzocht, hem niet voor een plaats in het oranje-elftal arm te wijzen, aangezien hij er bezwaar tegen zou hebben in een oranje hemd te spelen.’

Zuidam zou vier jaar bij Feyenoord blijven.

TIPS EN AANVULLINGEN WELKOM. OF WIL JE SAMENWERKEN MET DIT PROJECT?
MAIL ONS

Raad

Clubblad De Feijenoorder had voorafgaande aan de uitwedstrijd tegen VOC een goede raad voor het eerste elftal. ‘Een goed sportsman moet zich juist ter wille van de sport meerdere genoegens ontzeggen en zoo zouden wij zoo gaarne zien dat onze spelers zich, vooral den avond vóór den wedstrijd, zooveel mogelijk onthouden van rooken, borrelen, vermoeienissen en anderszins.’

Ook was er een gedicht, want het clubblad van Feyenoord was nu eenmaal gek van gedichten.

Tweede speeldag Feyenoord

30 september 1923

VOC – Feyenoord 3-6 (1-3)

Rotterdam, Schieweg

Scheidsrechter: J. van Gessel

Aantal toeschouwers: 7000

Opstelling VOC

Jocker
Boerdam en Weber
Van Herwaarden, v.d. Drift, De Haas
Scriwanek, Weidema, Heyboer, Groosjohan, Van Everdingen

Opstelling Feyenoord

De Zeeuw
Dijke, Nooteboom
v.d. Velden, Bul, Zuidam
Weber, Visser, Pijl, Koonings, Petterson

Scoreverloop

0-1 Koonings

1-1 Weidema

1-2 Koonings

1-3 Koonings

1-4 Pijl

2-4 Van Everdingen

2-5 Pijl

2-6 Koonings

3-6 Hegboer

WIL JE DIT PROJECT STEUNEN?
DONEER VIA DE BUTTON OP DEZE PAGINA

Revanche

Precies honderd jaar geleden ging Feyenoord met gevoelens van revanche naar de Schieweg voor een echte derby tegen VOC. Enkele weken daarvoor had het nog verloren van deze club in het Zilveren Bal Toernooi, het jaarlijkse evenement van Sparta.

Het verliep die middag heel anders, want van de negen doelpunten maakte Feyenoord er zes. ‘Feijenoord toont onmiddellijk een veel beter spel dan haar stadgenooten,’ aldus de verslagen de volgende dag. Weliswaar stond het na vijftien minuten nog 1-1, maar vooral Koonings was niet te stoppen.

DFC had dat weekend niet gespeeld, omdat het zijn jubileum vierde, veertig jaar oud. Zo kwam Feyenoord op een gedeelde eerste plaats. Ajax won dat seizoen zijn eerste wedstrijd.

 

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.