NieuwVoetbal

Het eerste kampioensjaar van Feyenoord: wéér puntverlies

Op 3 februari 1924 speelde Feyenoord een uitwedstrijd tegen HFC, nog niet koninklijk. Voor de derde opeenvolgende keer werd er niet gewonnen.

De gedwongen stop van zes weken lang vanwege winterse omstandigheden pakte slecht uit voor Feyenoord in het seizoen 1923-1924. Eerst werd er verloren van Ajax, waarna stadgenoot VOC in de laatste seconde de vierde, en winnende, treffer erin schoot.

De volgende wedstrijd was op 3 februari 1924 op de Spanjaardslaan in Haarlem tegen Good Old HFC – precies honderd jaar geleden. ‘Een overwinning voor de Rotterdammers is het meest waarschijnlijk,’ blikte de Nieuwe Haarlemsche Courant vooruit. ‘Toch behoeft m.i. H.F.C. dezen wedstrijd niet te verliezen. De blauw-witten kunnen veel beter dan verleden week tegen ’t Gooi.

Bovendien hebben zij revanche te nemen op de groote nederlaag in Rotterdam. Feijenoord, dat nog steeds veel idee in het kampioenschap dezer afdeeling heeft, zal er eveneens alles op zetten. We verwachten een spannenden strijd, waarvan een gelijk spel het resultaat is.’

Dat was allemaal heel goed voorzien, bleek precies honderd jaar geleden.

Dertiende speeldag Feyenoord

HFC – Feyenoord: 2-2 (1-0)

Haarlem, Spanjaardslaan

Scheidsrechter: Förster

Aantal toeschouwers: circa 3000

Opstellingen

H.F.C.
v. d. Meulen
Kervel, Verwey
Koning, Kuypers, E. Reydon
W. Reydon, v. Beekum, Miezerus, Eijsvogel, Zwang

Feyenoord
Vermeulen
Dijke, Notenboom
v.d. Velde, Bul, Zuiddam
De Zeeuw, Weber, Pijl, Koonings, Borreimans.

Scoreverloop

1-0 Kuijpers

1-1 Pijl

1-2 Pijl

2-2 Van Beekum

Keeperswissel

Vlak voor de wedstrijd moest Feyenoord op zoek naar een plaatsvervanger voor hun keeper, ‘die wegens ongesteldheid niet naar Haarlem kon gaan,’ zo meldde het Rotterdamsch Nieuwsblad. ‘Nu stond de keeper van het vierde elftal onder de lat, Vermeulen, die zeer behoorlijk werk geleverd heeft.’

Dat ging hem redelijk goed af, behalve bij de eerste Haarlemse treffer. Het zorgde er wel voor dat zijn ploeg wéér op achterstand kwam, na die twee nederlagen in de weken daarvoor. Na de rust nam Feyenoord het initiatief weer over met twee treffers van Kees Pijl. In een soms zeer grimmige wedstrijd werd het toch nog 2-2 door een doelpunt van Van Beekum.

Arie van Beekum, uit de collectie van de Koninklijke HFC

‘Feijenoord heeft weinig reden om tevreden te zijn over haar gelijk spel aan de Spanjaardslaan te Haarlem,’ concludeerde dagblad Voorwaarts. ‘Het ziet er, na de beloften van do eerste helft van het seizoen, niet erg naar uit, dat wij een kampioenschap aan den overkant krijgen.’

Het enige geluk was dat DFC ook van de leg was, de grote concurrent voor de afdelingstitel, dit weekend met een gelijk. De stand aan kop bleef daarmee dan hetzelfde.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.