NieuwVoetbal

Het eerste societyhuwelijk van een bekende Nederlandse voetballer was in 1929

Voetballer Mohamed Ihattaren is getrouwd met influencer Yasmine. Het eerste societyhuwelijk van een Nederlandse voetballer was in 1929 tussen Klaas Breeuwer en Jopie Koopman, dat jaar verkozen tot Miss Holland.

Jo Koopman in 1929, foto via het Noord-Hollands Archief

In 1929 haalde Klaas Breeuwer de nationale pers, omdat hij was getrouwd met Jopie Koopman. Breeuwer was een bekende voetballer in Haarlem en de Zaanstreek. Hij kwam één keer voor Oranje uit, op de Olympische Spelen van 1924 in Parijs.

Koopman won in 1929 de eerste Miss Holland-verkiezing, die ooit in ons land was gehouden. Volgens de toenmalige begrippen was dit een societystel, over wie werd geschreven in de kranten. Overigens was er nog een Jopie Koopman, een beroemde actrice, met wie vaak verwarring was.

Grote belangstelling

Miss Holland en Breeuwer stonden op 31 oktober 1929 op een grote foto in De Telegraaf als ‘het bruidspaar van den dag’, want toen lustten deze krant en haar lezers er ook al pap van. ‘Gisteren werd in Zaandam onder zeer groote belangstelling het huwelijk voltrokken tussen mejuffrouw J. Koopman en den heer K. Breeuwer,’ aldus het onderschrift.

Het Algemeen Handelsblad schroomde die dag niet om Koopman te omschrijven als de Nederlandse Venus. De Nieuwe Rotterdamsche Courant had het over het mooie bruidje, maar dat was cynisch. Deze statige krant liet zich als vanzelfsprekend niet meeslepen in de emoties rond een beroemde voetballer en zijn mooie vrouw.

Klaas Breeuwer in het kampioenselftal van HFC Haarlem van 1932, derde van rechts. Foto via het Noord-Hollands Archief

Developing story

Vooral het geïllustreerde tijdschrift Het Leven pakte graag uit over de beroemde voetballer en zijn mooie vrouw, want dit populaire vooroorlogse blad was verantwoordelijk geweest voor die eerste miss-verkiezing van ons land, in 1929 in het Tuschinsky-theater in Amsterdam. Dat winnares Koopman het deed met een bekende voetballer was dan meteen mooi meegenomen.

Was ze in Parijs voor deelname aan schoonheidswedstrijden? Hup, op de foto, en dan natuurlijk wel met die voetballer erbij. Zo werd het een mooie ‘developing story’ van deze vooroorlogse Sneijdertjes.

Het societystel kreeg in ieder geval één kind. Klaas Breeuwer overleed in 1961 na een kortstondig ziekbed; Koopman in 1979 in Amsterdam.

 

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.