NieuwVoetbal

Het EK-cadeau van Amsterdam: gratis boek over drie eeuwen voetbal

De gemeente Amsterdam presenteert zondag het boek Amsterdam en voetbal, Eeuwen in beweging. In twintig hoofdstukken beschrijft sporthistoricus Jurryt van de Vooren drie eeuwen aan voetbal, met gebruik van het sporterfgoed dat wordt beheerd door het Stadsarchief Amsterdam. Je kan het boek hier gratis downloaden.

De serie Eeuwen in beweging begon in 2016 met een boek over 125 jaar atletiek in Amsterdam. Het werd gemaakt vanwege het EK atletiek in het Olympisch Stadion. In de jaren erna volgden hockey (2017, vanwege het EK in het Wagener Stadion), schaatsen (2018, WK allround) en basketbal (2019, WK 3×3). Het boek over voetbal had vorig jaar al moeten verschijnen vanwege het EK, maar corona zorgde voor een jaar uitstel.

Foto via Stadsarchief Amsterdam

Voor deze verhalen wordt gebruik gemaakt van de collecties van het Stadsarchief Amsterdam. Het heeft in al die jaren geleid tot nieuwe inzichten over de maatschappelijke rol van sport in de stad. Zo was er in de jaren vijftig een sociaal onderzoek onder 70.000 sporters, waarvan de onderzoeksresultaten waren vergeten. Deze collectie is teruggevonden in het Stadsarchief en blijkt een enorme informatiebron.

Een ander voorbeeld is de introductie van het parkeerbord tijdens de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam, die daarna wereldwijd werd ingevoerd. Ook hiervan ligt het bewijs in het Stadsarchief, in de collectie van de politie.

Niet te koop, wel te krijg

Deze boekenserie is niet te koop in de winkel, maar wordt door de gemeente Amsterdam verstrekt als relatiegeschenk tijdens grote sportevenementen. Het wordt wel gratis aangeboden als pdf, zo ook het voetbalboek. Je kan het hier downloaden.

En dit zijn de hoofdstukken.

Waaardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -