NieuwVoetbal

Het Feyenoord-bestuur wilde niets weten van het clublied Hand in Hand

Jacky van Dam is overleden op 83-jarige leeftijd, de zanger van het Feyenoord-clublied Hand in Hand, Kameraden. Feyenoord was er helemaal niet blij mee dat het officiële clublied de concurrentie verloor van deze opname.

Een voetbalclub moet zijn eigen lied hebben. De Ajax Marsch bijvoorbeeld is uit 1918 met de tekst van clublid D. Knegt en de melodie van Emile Painparé, toen als Belgisch oorlogsvluchteling in Amsterdam. De boeiendste geschiedenis is echter van Hand in Hand, tegenwoordig van Feyenoord.

Paul Groenendijk en Jimmy Tigges schreven er al in 2001 uitgebreid over in het boek Het lied van Feyenoord.  Het meest opmerkelijk is dat de melodie uit 1887 is, gecomponeerd door de Duitser Wilhelm Speidel – méér dan 125 jaar geleden! De beroemde zin ‘Geen woorden, maar daden’ is een vertaling van de hele oude Latijnse uitspraak Facta, non verba. Via Hand in Hand belanden we dus met een korte tussenstop in de negentiende eeuw al snel in de oudheid.

Coal Rotterdam

Als voetballied werd het in de vorige eeuw gebruikt door verschillende Nederlandse clubs, ruim voordat de single van Van Dam verscheen, geschreven door Jaap Valkhoff.  Meteen na verschijning werd er daarom gemopperd. ‘Reeds enige tijd hoor ik op het Feijenoordterrein een voor mij zeer bekend lied zingen,’ schreef H. Dubbelman bijvoorbeeld op 23 december 1961 in Het Vrije Volk, ‘en wel het lied Hand in hand kameraden.

En daar was hij het niet mee eens: ‘Dit lied is van de voetbalvereniging Coal. Het is gemaakt door de oud-leden van Coal en wel in 1936. Zij waren het, die toen elke maand de clubavonden organiseerden.’ Tijdens een beslissingswedstrijd in 1942 werd het gezongen. ‘Toen schreef de pers al, dat Coal zo’n mooi clublied had.’

Geen juichtoon

Feyenoord zelf was er trouwens niet blij mee dat Hand In Hand opeens uitgroeide tot het clublied, zo beweerde opnieuw Het Vrije Volk. De legendarische clubadministrateur Phida Wolff had in 1947 zelf het officiële clublied gemaakt, dat het bestuur liever hoorde. ‘Daarom is men nu bezig met pogingen, het eigen clublied zo te maken, dat het de populariteit krijgt, waarop vooral de maker ervan uiteraard hoopt.’

Deze tekst werd in december 1947 voor het eerst geplaatst in De Feijenoorder – onder de kop Ons Feijenoord-Clublied. De openingszin is zeer interessant, waarbij we vooral even om de aandacht vragen van Ajax-supporters:

Daar schalt een juichtoon langs de velden/
Die wordt door heel het land gehoord/
Er valt weer roem en eer te melden/
Van onze club, ons Feyenoord

Dat lijkt wel heel erg veel op de openingszin van de Ajax Marsch, zoals die nu nog wordt gezongen: Een juichtoon da′vre langs de velden voor ons dierbaar Rood en Wit!

De oproep van het Feyenoord-bestuur om Hand in Hand te negeren heeft het niet gehaald, zelfs niet nadat het eigen clublied in 1962 ook op plaat was uitgebracht. ‘Erg succesvol is deze uitgave door de concurrentie van Hand in Hand niet geweest,’ aldus Tigges en Groenendijk, ‘want een halfjaar later was deze al voor de helft van de oorspronkelijke prijs te koop.’

Kindertekst

De ruzie werd in 1963 pas echt interessant toen er nog meer clubs beweerden dat Hand in Hand hun clublied was. De leden van SVV zeiden dat humorist Leen de Bruin het in 1949 had gecomponeerd. Emma uit Dordrecht kwam met de claim dat Nico Schoolenberg het in 1937 had geschreven, nog maar dertien jaar oud. Schoolenberg had daarvoor een uitstekende verdediging: “Wie dat niet gelooft, moet maar eens goed luisteren naar de tekst van het Feijenoordlied. Dat kan met anders dan door een kind geschreven zijn.”

Door Jacky van Dam, in het dagelijks leven met de naam Jaap Plugers, werd Hand in Hand wel degelijk het clublied van Feyenoord, ongeacht de hele geschiedenis die eraan vooraf is gegaan. Want welke Feyenoorder zingt vandaag nog Daar schalt een juichtoon langs de velden?

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.