NieuwVoetbal

Het heilige gras in de Kuip komt van een weiland in Wassenaar

De Kuip viert vandaag zijn 85e verjaardag. Het heilige gras op het voetbalveld heeft internationale bekendheid. Het werd in 1936 gevonden op een weiland bij Wassenaar. 

Foto via Wikicommons

Een stadion heeft stoeltjes nodig, een biertap en een goede wc. Het belangrijkste is natuurlijk het voetbalveld en dan vooral het gras. Het kostte Feyenoord heel wat moeite om dat te vinden tijdens de bouw van het nieuwe stadion in 1935 en 1936. Ze konden niet zomaar even wat lopen spitten in de tuin van de buren.

Op 9 juni 1936 had het Rotterdamsch Nieuwsblad gelukkig goed nieuws: na lang zoeken was er een weiland gevonden, dat de zoden kon leveren voor de grasmat. ‘Dit weiland is gelegen onder de gemeente Wassenaar en heden is met het steken van de zoden en het transport daarvan naar Rotterdam begonnen.’

Bollen uit Heemstede

Volgens de krant kon al de volgende dag worden begonnen met het leggen van de zoden in het stadion. Dit grastapijt kostte 18.000 gulden, in onze tijd vergelijkbaar met bijna 200.000 euro. Als onderlaag werd een bollengrond uit Heemstede gebruikt.

Op 20 juni beschreef het Nieuwsblad de voortgang van de aanleg: ‘Aan het speelveld wordt nog druk gewerkt. Maar het meeste werk is toch reeds verzet. Er is eerst 10 c.M. [kubieke meter] humus opgebracht, en daarna 25 c.M. bloembollen-grond (geestgrond). Daarin zijn de draineerbuizen gelegd, welke buizen weren afgedekt met een grintlaag en tenslotte is men thans bezig met het leggen van de zoden, welke, zooals reeds gemeld werd, in de gemeente Wassenaar worden gestoken.’

Begin oktober waren de werkzaamheden aan de grasmat afgerond. ‘Ze ligt er bij’, verzuchtte het Nieuwsblad, ‘als een tapijt van groene rubber, zoo elastisch, zoo vast en zoo gezond. Misschien bezitten Wembley en Wimbledon in Engeland gelijkwaardige oppervlakten, op het continent is er vermoedelijk geen betere aan te wijzen.’

Zo was de grasmat klaar voor gebruik, net als de tribunes en de rest van het stadion. Op 27 maart 1937 werd de Kuip in gebruik genomen, vandaag precies 84 jaar geleden.

 

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Schreef mee aan het boek "Nooit meer Qatar" over de FIFA en mensenrechten. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.