NieuwVoetbal

Het internationale bezoekersrecord bij het vrouwenvoetbal staat al sinds 1971 op meer dan honderdduizend toeschouwers

De finale in de UEFA Women’s Champions League zaterdag in het PSV Stadion wordt de best bezochte vrouwenwedstrijd in Nederland. We moeten alleen wel uitkijken bij zulke claims.

De finale van het WK vrouwenvoetbal van 1971 in Mexico, screenshot uit Polygoon Wereldnieuws 

FC Barcelona en VfL Wolfsburg spelen zaterdag in Eindhoven om de UEFA Women’s Champions League. Er zijn 34.120 kaarten verkocht, wat nog nooit eerder is gebeurd met een vrouwenvoetbalwedstrijd in Nederland. Dat wordt een nieuw nationaal record.

Mexico 1971

We moeten alleen uitkijken met zulke claims van de officiële voetbalwereld, want daarbij wordt alleen maar gekeken naar de eigen geschiedenis. En dat vertroebelt het zicht op de geschiedenis van het vrouwenvoetbal, omdat die zich heel lang buiten die officiële voetbalwereld heeft afgespeeld. Al die ontwikkelingen uit de begintijd worden doodleuk verzwegen door de FIFA, vooral om de eigen rol groter te maken dan die daadwerkelijk is geweest.

Een goed voorbeeld is het wereldkampioenschap vrouwenvoetbal van 1971 in Mexico, een jaar na het WK voetbal voor mannen in datzelfde land. Het verschil tussen deze twee evenementen was dat het eerste wél door de FIFA werd georganiseerd en het tweede niet.

Het vrouwenevenement was in handen van de Federation of Independent European Female Football, kortweg de FIEFF. De FIFA en de Mexicaanse voetbalbond wilden helemaal niet dat er een vrouwenwereldkampioenschap kwam en zorgden daarom voor zoveel mogelijk problemen voor de FIEFF. Allemaal tevergeefs, want nooit eerder kwam er zoveel publiek op af. En dat zorgde weer voor veel aandacht van de internationale media.

Tijdens de finale in het Azteken Stadion was het bomvol. Dat zal vooral zijn gekomen omdat het gastland daarin speelde tegen Denemarken. Niet alle journalisten waren daarover even enthousiast. ‘Zover is de emancipatie al voortgeschreden,’ meldde Polygoon Wereldnieuws bijvoorbeeld zeer cynisch in zijn verslag, waarin het geen enkele moeite deed om zijn weerzin tegen het vrouwenvoetbal te verbergen, uitbundig gebruik makend van het verkleinwoord. ‘Onder geweldig gejuich trokken de Mexicaanse vrouwtjes ten aanval. Maar de Deense meisjes scoorden het eerst.’ Denemarken won uiteindelijk deze finale, net als een jaar eerder bij het WK in Italië.

Internationaal record

De WK-finale van 1970 in Italië trok al 40.000 toeschouwers, wat toen een enorm aantal was voor het internationale vrouwenvoetbal. Het was alleen nog niets in vergelijking met Mexico in 1971. Op 15 augustus 1971 keken 100.000 (honderdduizend!) mensen naar het gastland, dat met 3-1 won van Argentinië. Bij de halve finale tegen Italië werden er 80.000 tot 90.000 geteld. Het absolute hoogtepunt was de finale, met 110.000 tot 115.000 toeschouwers – zo meldt in ieder geval de BBC.

Die WK-finale van 1971 is daarmee de best bezochte vrouwenvoetbalwedstrijd ter wereld, maar is inmiddels wel vergeten. Het wordt niet meer erkend, omdat de FIFA dit toernooi niet zelf had georganiseerd. In plaats daarvan staat de halve finale van de Champions League voor vrouwen van 22 april 2022 tussen Barcelona en Wolfsburg geboekt als heersend wereldrecord met 91.648 toeschouwers in Camp Nou – aanzienlijk minder dan in 1971 in Mexico.

Zo probeert de FIFA voor de tweede keer om het succes van het WK vrouwenvoetbal in Mexico onderuit te halen. Eerst in 1971 zelf en nu opnieuw door het simpelweg uit de geschiedenis te wissen.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.