NieuwVoetbal

Het is één keer eerder gebeurd dat een groot voetbaltoernooi een jaar werd uitgesteld

Het EK voetbal van 2020 wordt verzet. De enige keer dat een groot voetbaltoernooi in vredestijd een jaar werd uitgesteld, was in 1949. Dat besluit werd genomen in Amsterdam. Dit artikel is gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt gewaardeerd, onderaan deze pagina.

Als gevolg van de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden er drie Olympische Spelen afgelast: die van 1916, 1940 en 1944. Het WK voetbal van 1942 en 1946 werden ook van het programma gehaald vanwege de oorlog.

De wereldvoetbalbond FIFA besloot in 1946 dat Brazilië het eerste naoorlogse wereldkampioenschap mocht organiseren. Dat zou plaatsvinden in 1949, volgens het Nederlandse FIFA-lid Karel Lotsy vanwege de opgelopen achterstand. “Dat halen we nu weer in door ze in 1949 en 1951 te laten spelen en daarna weer in 1954.” De FIFA koos bewust voor een land buiten Europa, omdat de oorlogsschade daar nog te groot was.

De voorbereidingsperiode van drie jaar bleek alleen veel te kort. De FIFA besloot daarom in september 1947 om het evenement een jaar uit te stellen, de enige keer in vredestijd dat dit is gebeurd. Dit historische besluit werd genomen tijdens een FIFA-congres in het Victoria Hotel in Amsterdam.

Geruchten

Lotsy was ook voorzitter van het organisatiecomité van dit WK. Op 28 februari 1950 bleken de organisatorische problemen nog steeds niet te zijn verholpen, wat leidde tot het gerucht dat het WK helemaal zou worden afgelast. Op 18 en 19 maart 1950 kwam de FIFA bijeen om hierover te praten.

‘De heer K. J. J. Lotsy deelde ons naar aanleiding van dit bericht mede,’ volgens opnieuw Het Dagblad van het Noorden, ‘dat Brazilië gevraagd is vóór 1 Maart een verklaring van zekerheidstelling aan de FIFA te verstrekken, waarbij de bedragen, die uit de recette worden betaald, ook werkelijk zullen kunnen worden overgemaakt.’ De FIFA schroomde niet om het toernooi af te blazen, zo dreigde hij, wanneer dat niet gebeurde.

De Brazilianen hielden zich aan hun woord en zo werd het WK van 1949 alsnog gespeeld, al was het met een jaar vertraging. Voor de eerste keer in 71 jaar gebeurt dat dus opnieuw. Het aanvankelijke idee voor een inhaal-WK in 1951 is nooit uitgevoerd.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen

Mijn gekozen waardering € -

 

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.