Voetbal

Het Marokkaanse elftal van 2018 is Nederlandser dan Oranje in 1909

Marokko heeft vijf voetballers in het WK-team die in Nederland zijn geboren. In de jaren vóór de Eerste Wereldoorlog speelde Oranje drie wedstrijden met MINDER spelers die in Nederland waren geboren.

De Nederlandse spelers in 1912 voor de wedstrijd tegen Duitsland. V.l.n.r grensrechter Van den Berg, Dirk Lotsy, onbekende reserve, official Hirschman, Bok de Korver, Mannes Francken, Jur Haak, David Wijnveldt, Nico Bouvy, Just Göbel, Leo Bosschart (achter Göbel en Vos), Jan Vos, Jan van Breda Kolff en Piet Bouman

Op het WK voetbal van 2018 is het in theorie mogelijk dat Marokko met vijf spelers in het veld staat, die zijn geboren in Nederland. Dit verhaal over Karim El Ahmadi, Hakim Ziyech, Mbark Boussoufa, Nordin en Sofyan Amrabat is bekend en wordt uitvoerig besproken.

Ook in de sportgeschiedenis is dit een boeiend thema, vooral als we vergelijkingen trekken met nationale teams uit het verleden. Het Nederlands elftal bijvoorbeeld heeft drie wedstrijden gespeeld met slechts vier spelers die waren geboren in Nederland. De overige zeven hadden allemaal Nederlands-Indië als moederland. Staatskundig was dat toentertijd natuurlijk een ondeelbaar onderdeel van het Nederlandse koninkrijk, maar geografisch lag de kolonie niet in Nederland zelf.

Op verzoek van Sportgeschiedenis keek Rob Regeer van Voetbalstats naar de geboortegrond van alle Nederlandse internationals sinds 1905 – inmiddels 769. Het ging dan vooral om de wedstrijd met de meeste spelers die niet waren geboren in Nederland. Regeer vond er dus drie, allemaal vóór de Eerste Wereldoorlog.

Op 12 april 1909 verloor Nederland in eigen huis met 0-4 van Engeland. Zeven van deze internationals waren in Nederlands-Indië geboren:

  1. Karel Heijting
  2. Eetje Sol
  3. Miel Mundt
  4. Vic Gonsalves
  5. Edu Snethlage
  6. Mannes Francken
  7. Dé Kessler

Hetzelfde gebeurde op 17 november 1912 tijdens Duitsland – Nederland. Het ging toen om deze spelers:

  1. Just Göbel
  2. David Wijnveldt
  3. Leo Bosschart
  4. Jan van Breda Kolff
  5. Jur Haak
  6. Mannes Francken
  7. Nico Bouvy

Tot slot was op 9 maart 1913 België – Nederland met deze zeven internationals van Indische bodem:

  1. Just Göbel
  2. David Wijnveldt
  3. Leo Bosschart
  4. Jan van Breda Kolff
  5. Jur Haak
  6. Mannes Francken
  7. Nico Bouvy

In deze drie wedstrijden had Oranje dus slechts vier spelers die in Nederland waren geboren. Als Marokko op dit WK tegelijkertijd Karim El Ahmadi, Hakim Ziyech, Mbark Boussoufa, Nordin en Sofyan Amrabat opstelt, heeft dat elftal dus méér spelers met Nederlandse geboortegrond dan het Nederlands elftal in de bovengenoemde wedstrijden!

Het record uit de moderne tijd is Nederland – Denemarken op 6 september 1989. Oranje begon met vier spelers die niet in Nederland waren geboren: Aron Winter (Suriname), Henk Fraser (idem), Graeme Rutjes (Australië) en John van ’t Schip (Canada). In de tweede helft kwam daar Stanley Menzo bij, geboren in Suriname. Zo vertegenwoordigde er op dat moment dus vijf internationals de kleuren van het land waar ze niet zijn geboren.

En dat maakt dit vraagstuk over nationale identiteit en sport zo boeiend, vooral met deze historische kennis. Hup allemaal!

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.