NieuwVoetbal

Het Nederlandse zaalvoetbalteam trok in 1955 al miljoenen kijkers

Het WK Zaalvoetbal zit in de laatste fase, zónder Nederlandse deelname. In 1955 was er al een tv-toernooi met miljoenen kijkers, mét Nederlandse deelname.

Cor van der Hart, één van de Nederlandse zaalvoetbalpioniers. Foto via Nationaal Archief

Op 1 september 1955 speelden vijf Nederlandse zaalvoetballers tegen een team uit Wales. Het waren bekende spelers in die tijd: Frans de Munck, Sjel de Bruckere, Cor van der Hart, Theo Timmermans en Rinus Schaap. In het dagelijks leven schopten ze op een grasveld tegen een bal, maar voor deze ene keer waren ze naar Londen gegaan voor een wedstrijd in de zaal. Ver voordat Nederland zijn eerste officiële zaatvoetbalteam samenstelde, vertegenwoordigden zij ons land al op een internationaal toernooi.

Het was voor de zogenaamde TV-Cup, die, je verzint het niet, werd uitgezonden op televisie. In Nederland had toen amper iemand zo’n toestel, maar het werd wel in samenvatting uitgezonden. In Groot-Brittannië trok dit toernooi miljoenen kijkers met in de zaal zelf enkele duizenden bezoekers.

‘De wedstrijden werden in een zaal gespeeld, op een veld dat iets groter was dan een tennisbaan,’ aldus Het Vrije Volk. ‘De bal mocht niet hoger dan de schouder worden gespeeld, de speeltijd bedroeg vijf minuten, en de buitenspelregel gold niet.’

Geen ruimte

Namens Nederland scoorde Timmermans twee maal, waarmee gelijk werd gespeeld. Toch won Wales, omdat er ook een regel bestond dat bij een gelijk spel de ploeg won, die de minste overtredingen had gemaakt. In de finale werd weer de sudden-death toegepast: wie als eerste scoorde na de reglementaire speeltijd, had gewonnen. Zo werd Wales winnaar van de TV-cup.

Terug in Nederland zei Timmermans dat hij het sportieve uitstapje erg had gewaardeerd. Volgens hem was zaalvoetbal uitstekend voor de conditie en techniek. Toch zou het nog een hele tijd duren voordat die sport zich in ons land ontwikkelde, vooral vanwege een dramatisch tekort van sporthallen in de jaren vijftig. Er was simpelweg geen ruimte voor zaalvoetbal.

Zo werden Frans de Munck, Sjel de Bruckere, Cor van der Hart, Theo Timmermans en Rinus Schaap de prille pioniers van het Nederlandse zaalvoetbal, maar dan wel in een buitenlandse hal. De filmbeelden uit 1955 bestaan trouwens nog en worden bewaard door Beeld & Geluid.

 

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.