NieuwVoetbal

Het nieuwjaarscadeau van Sportgeschiedenis: het miniboekje ‘De gele kaart van Neeskens’

Aan het einde van 2022 heeft Sportgeschiedenis het miniboekje De gele kaart van Neeskens gemaakt met elf verhalen over innovaties in het Nederlandse voetbal. Het boek met 111 verhalen verschijnt in maart 2023 bij Vesper Publishing. Het miniboekje is niet te koop, maar alleen hier te lezen.

https://issuu.com/vesperpublishing/docs/proef_de_gele_kaart_van_neeskens

Er was weer veel te doen in de sportgeschiedenis. In het voorjaar trok het Nachtlicht Ensemble door het land met de concertreeks Het Oorlogselftal over voetbal in de Tweede Wereldoorlog. Op 4 mei stonden we bij het Olympisch Stadion stil bij de oorlogsslachtoffers in het Nederlandse voetbal, samen met Louis van Gaal. Op Voetbalmonument.nl staan inmiddels bijna 3000 namen van omgekomen voetballers in de Tweede Wereldoorlog. In juni verscheen het boek Nooit meer Qatar. In november was de presentatie van Een bijzondere beweging, 125 jaar studentensport op de Vrije Universiteit.

Bij al die projecten ontstaan steeds meer dwarsverbanden tussen sport, media, cultuur, erfgoedinstellingen, onderwijs, zorg en herinneringscentra. Het belang van het vastleggen van het sporterfgoed wordt zo steeds duidelijker. Dat belooft veel goeds voor 2023.

Komend voorjaar verschijnt mijn nieuwe boek De gele kaart van Neeskens over 111 primeurs in het Nederlandse voetbal. Wie was de eerste vrouwelijke voetbaljournalist? Wanneer was de eerste voetbalwedstrijd in de Noordoostpolder? Wanneer werd het eerste voetbalwoordenboek gemaakt? Welke club speelde als eerste met rugnummers? Wie was de eerste Surinaamse voetballer bij een Nederlandse club? Met behulp van veel verrassende feiten zien we dat de invloed van het voetbal inmiddels reikt tot ons taalgebruik, straatnamen en standbeelden.

Samen met de uitgever heeft Sportgeschiedenis een voorpublicatie gemaakt met het eerste elftal aan verhalen. Wanneer was de eerste voetbalwedstrijd? Wie was de eerste vrouwelijke voetballer? Waar werd het eerste grasveld van de Kuip gevonden? Wie ontwierp het eerste oranje WK-jurkje? Je kunt het hier lezen.

Sportgeschiedenis hoopt jullie in 2023 opnieuw te ontmoeten en om zo nog meer dwarsverbanden te leggen. Hoe dan ook: de beste wensen!

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.