Het Olympisch Stadion was 45 jaar geleden het eerste stadion met een afgesloten supportersvak
Op 15 september 1976 speelde Ajax in het Olympisch Stadion tegen Manchester United. De Engelse club was berucht door de supporters en daarom kwam er een afgesloten supportersvak. Bij het Stadsarchief staan de betreffende politiedocumenten online – hier.
Supporters van Manchester United in het Olympisch Stadion, foto Bert Verhoeff via het Nationaal Archief
In de eerste helft van de jaren zeventig kreeg het Nederlandse voetbal te maken met toenemend supportersgeweld. Vooral de Engelsen waren hier goed in tijdens wedstrijden, alhoewel er ook op onze eigen velden het een en ander gebeurde. Friso Schotanus bijvoorbeeld schreef dat supporters van Utrecht in 1972 het veld bestormden in een wedstrijd tegen Telstar.
De Britse hooligans zorgden voor de grootste problemen met die van Manchester United als grote aandachttrekkers. In 1974 overwoog de Britse regering daarom te beginnen met het scheiden van supporters in verschillende vakken. Twee jaar later nam de UEFA de eerste maatregelen. En precies in dat jaar werd Ajax in de eerste ronde van de Europa Cup III gekoppeld aan Manchester United. Plaats van handeling: het Olympisch Stadion.
Primeur: afgescheiden supportersvak
Deze wedstrijd zou de eerste in de Nederlandse voetbalgeschiedenis worden waarbij de supporters van de twee clubs werden gescheiden, net zoals de Britse regering twee jaar eerder al besprak. Het geeft aan hoe serieus het probleem werd genomen in Amsterdam. In het Amsterdamse politiearchief ligt een complete map over deze wedstrijd, waaruit ook duidelijk wordt dat er niets aan het toeval werd overgelaten op 15 september 1976, de dag van de wedstrijd.
Links is het vak ingetekend voor de supporters van Manchester United. Afbeelding via het Stadsarchief Amsterdam
Deze archiefstukken zijn door het Stadsarchief online gezet. Zo zien we dat al op 5 augustus er een vergadering was van de Consul Generaal van Engeland, Manchester United, het Olympisch Stadion, reisagenten en de politie. ‘De wedstrijd zal ongetwijfeld cachet krijgen door de reputatie van een deel van supporters van Manchester United,’ aldus de notulist. Om dat te voorkomen was alle informatie nodig, die daarom op deze bijeenkomst werd verzameld.
Er werd rekening gehouden met onlusten door arriverende supporters die voor de wedstrijd nog een bezoekje aan de stad zouden brengen. Vijf dagen voor de wedstrijd, zo staat in de notulen van de Gemeentepolitie Amsterdam, werden daarom maatregelen genomen, zoals het intrekken van verloven, het opwachten van de Engelsen bij de passagiersbussen en veerboten, het inzetten van de ME en het plannen van een extra zitting van de rechter om zo snel mogelijk straffen op te kunnen leggen.
Als tactiek werd gekozen voor intimidatie, ofwel zichtbare aanwezigheid. Overal reden politiebusjes om de aanwezigheid duidelijk te maken. In het stadion zelf stonden 200 agenten op oorlogssterkte bij het vak van Manchester United. De vakken ernaast bleven leeg, op de agenten na. “Het is betrekkelijk rustig gebleven,” zei de politie de dag erna. Wat dat in de praktijk betekende, staat onderaan in deze pagina in het logboek dat per minuut vastlegde wat er gebeurde rond de voetbalwedstrijd Ajax – Manchester United. Zo zag een rustige voetbaldag er in 1976 dus uit.
De Amsterdamse autoriteiten waren na afloop in ieder geval zeer tevreden over de afloop, net als de andere betrokken partijen als het Olympisch Stadion, Manchester United, Ajax en de reisagenten. ‘Ook nu weer lijkt ons duidelijk bewezen,’ complimenteerde supportersvereniging De Ajacied in een brief, ‘dat politie op de tribune werkt.’ De club zelf was ook onder de indruk: ‘Mede dankzij het tactisch optreden van uw manschappen kon deze wedstrijd tot een goed einde worden gebracht.’ En het reisbureau dat 2.500 Engelse supporters had vervoerd, was blij dat de politie tegelijk zo aanwezig en zo terughoudend was geweest. ‘I would like to express our admiration.’
Zelf het politiearchief van deze wedstrijd bekijken doe je hier.