Het Olympisch Stadion was het eerste stadion met een afgesloten supportersvak
Het is deze week precies 25 jaar geleden dat Ajax afscheid nam van het Olympisch Stadion. Sportgeschiedenis blikt daarom terug op enkele opmerkelijke wedstrijden. In 1976 zorgde de komst van Manchester United voor het eerste afgesloten supportersvak in een Nederlands stadion.
Een afgesloten supportersvak voor de bezoekende partij is tegenwoordig een normaal verschijnsel. Het Olympisch Stadion had 45 jaar geleden de primeur.
Berucht
In de eerste ronde van de UEFA Cup van het seizoen 1976-1977 werd Ajax gekoppeld aan Manchester United. De Engelse supporters waren zeer berucht en daarom nam Amsterdam ingrijpende maatregelen voor hun komst naar het Olympisch Stadion op 15 september 1976.
Ruim een maand eerder was er een eerste bijeenkomst van de Amsterdamse politie, de twee clubs en het stadion om maatregelen voor te bereiden, zo blijkt uit het politiearchief. ‘De wedstrijd zal ongetwijfeld cachet krijgen door de reputatie van een deel van supporters van Manchester United,’ aldus de notulist.
Er werd rekening gehouden met onlusten door arriverende supporters die voor de wedstrijd nog een bezoekje aan de stad zouden brengen. Vijf dagen voor de wedstrijd, zo staat in de notulen van de Gemeentepolitie Amsterdam, werden daarom maatregelen genomen, zoals het intrekken van verloven, het opwachten van de Engelsen bij de passagiersbussen en veerboten, het inzetten van de ME en het plannen van een extra zitting van de rechter om zo snel mogelijk straffen op te kunnen leggen.
Vanaf de eerste seconde in Nederland werd het de Engelsen duidelijk gemaakt dat er helemaal niets werd toegestaan, via de tactiek van de zeer zichtbare aanwezigheid. Overal werden de supporters opgewacht door politie-eenheden, maar een directe confrontatie werd vermeden.
In het stadion werd het complete supportersvak van Manchester United afgesloten door 200 agenten op oorlogssterkte. De vakken ernaast bleven leeg. Dit was uniek, want nog nooit eerder was er in een Nederlands stadion een afgesloten supportersvak voor de bezoekers. Internationaal gebeurde dat toen al enkele jaren.
Linksboven is het vak ingetekend
Een goed einde
“Het is betrekkelijk rustig gebleven,” zei de politie de dag erna. Iedereen was dan ook zeer tevreden over de afloop. ‘Ook nu weer lijkt ons duidelijk bewezen,’ complimenteerde supportersvereniging De Ajacied in een brief, ‘dat politie op de tribune werkt.’
Ajax zelf was ook onder de indruk: ‘Mede dankzij het tactisch optreden van uw manschappen kon deze wedstrijd tot een goed einde worden gebracht.’ En het reisbureau dat 2.500 Engelse supporters had vervoerd, was blij dat de politie tegelijk zo aanwezig en zo terughoudend was geweest. ‘I would like to express our admiration.’
In de jaren erna werd het afgesloten supportersvak een bekend verschijnsel in de Nederlandse stadions. In 1983 kwam de KNVB met algemene voorschriften: ‘Voor de groep bezoekende supporters moet in het vervolg een apart vak staanplaatsen beschikbaar zijn, dat door hekken van minimaal 2.30 meter volledig van de overige tribunes wordt gescheiden.’