NieuwVoetbal

Het oudste voetbalveld ligt in Den Haag en is precies 125 jaar oud

Het voetbalveld op de de Diepput is het oudste voetbalveld van Nederland. Er wordt daar nu precies 125 jaar aaneengesloten gespeeld. 

Foto via Wikicommons

De Koninklijke HVV speelt sinds 9 oktober 1898 op hetzelfde complex, de Diepput op Landgoed Clingendaal in Den Haag. Er is geen ander voetbalveld in ons land, dat langer achtereen in gebruik is. Die eerste wedstrijd begon ‘des namiddags te 2 uren’ tegen Celeritas uit Rotterdam, die de Hagenezen met 3-0 wonnen.

Speelverbod

Het was overigens niet de allereerste thuiswedstrijd van HVV op deze locatie, want die was anderhalf jaar eerder al gespeeld, op 31 maart 1897 tegen de English Wanderers. In de tussenliggende periode speelde HVV op de Maliebaan, het latere Malieveld, samen met tientallen andere clubjes, zo meldt de website Voetbalarchieven.nl. De minister van Binnenlandse Zaken kondigde daar echter een speelverbod af vanaf 7 maart 1898, waarna een verhuizing onvermijdelijk was.

Zo kwam HVV op Landgoed Clingendaal, dat eigendom was van Baron van Brienen van de Groote Lindt. Deze man stond niet voor niets bekend onder de bijnaam De Sportbeschermer, want eind negentiende eeuw speelde hij een enorme rol in de jonge sportbeweging. Hij was in 1880 betrokken bij de oprichting van de Nederlandsche Harddraverij en Renvereeniging, die altijd vergaderde in zijn onderkomen. Er lag dan ook een eigen renbaan op zijn terrein. Tot aan zijn dood in 1903 was de baron als vanzelfsprekend voorzitter van deze sportbond.

Verder legde Van Brienen van de Groote Lindt een golfbaan op zijn landgoed aan. Vanwege zijn intieme banden met koning Willem III en koningin Wilhelmina was hij een belangrijke schakel tussen de sportwereld en koningshuis.

Zijn dochter was net zo’n grote sportliefhebber en zette het werk van haar vader voort. Tussen 1915 en 1918 werden op haar terrein rugbywedstrijden gespeeld, wat in 1918 leidde tot de Delftse Studenten Rugby Club.

En zo komt er op het oudste voetbalveld van Nederland een enorme hoeveelheid sportgeschiedenis bij elkaar. Het belangrijkste is dat er nog steeds wordt gespeeld, onafgebroken sinds 1898.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.