NieuwVoetbal

Het oudste voetbalveld van Nederland ligt in Den Haag

Op 9 oktober 1898 speelde de Haagsche Voetbal Vereniging op Landgoed Clingendaal tegen de Rotterdamsche Voetbalvereniging Celeritas. De Koninklijke HVV gebruikt deze locatie nu nog steeds en is daarmee het oudste onderkomen in het Nederlandse voetbal.

Foto via Wikipedia

In september 2017 begon een gesprek op Twitter over het oudste voetbalveld van Nederland. Lag dat in Amsterdam, Velp, Enschede, Haarlem – waar dan ook? Wie in zo’n discussie belandt moet meteen @Voetbalarchieve, @Voetbalkroniek en @FerryReurink inschakelen om die goed af te ronden. En dat gebeurde dan ook snel.

Zo bleek dat de Koninklijke HVV speelt op historische grond speelt, omdat nergens anders een voetbalcomplex langer aaneengesloten wordt gebruikt. Het begon op 9 oktober 1898, ‘des namiddags te 2 uren’. Deze club nam toen haar onderkomen op de Diepput in gebruik met een vriendschappelijke wedstrijd tegen Celeritas uit Rotterdam. De Hagenezen wonnen met 3-0.

Het was overigens niet de eerste thuiswedstrijd van HVV op deze locatie, want die was anderhalf jaar eerder al gespeeld, in maart of april 1897, zo voegde @HVV13 toe aan het gesprek van 2017. De exacte datum is alleen onbekend, omdat die niet werd genoemd in het verslag van De Athleet van 7 april 1897.

HVV verhuisde vanaf de Maliebaan, het latere Malieveld, meldt Voetbalarchieven, net als tientallen andere clubjes. ‘In 1898 verbiedt de gemeente De Haag dat de Maliebaan nog langer wordt gebruikt voor voetbal- en cricketwedstrijden en dus moeten de bespelers (waaronder de eersteklassers HVV en HBS) op zoek naar een nieuw terrein. Op De Diepput groeit HVV uit tot de onbetwiste topclub van Nederland die tussen 1900 en 1914 acht landstitels voor zich opeist.’

De Sportbeschermer

En zo kwam HVV op het veld op Landgoed Clingendaal van Baron van Brienen van de Groote Lindt, de man met de opmerkelijke bijnaam De Sportbeschermer. Eind negentiende eeuw speelde hij een enorme rol in de nog jonge sportbeweging.

Dit katholieke geslacht ging ver terug, onder meer naar een belangrijke Amsterdamse familie met intensieve banden met Vaticaanstad. Zelf kreeg de baron enkele hoge katholieke onderscheidingen als ridder in de orde van de Heilige Gregorius de Grote en Commandeur in de orde van het Heilig Graf.

De sportwereld was voor Baron van Brienen van de Groote Lindt niet onbekend, want volgens De Revue der Sporten van 23 december 1908 was de hij de grondlegger van de Nederlandse volbloed-fokkerij. Zijn naam dook in 1881 op in de aankondiging van een ‘programma der wedloopen’ op de hei tussen Bussum en Hilversum. Op zijn landgoed lag zelfs een eigen renbaan, waarmee zijn connectie met de Nederlandsche Harddraverij en Renvereeniging – oprichtingsjaar 1880 – ook is verklaard. Tot aan zijn dood in 1903 was de baron voorzitter met de vergaderingen op zijn landgoed.

Op dit lag verder nog de eerste golfbaan van Nederland. Zijn dochter regelde daar van 1915 tot en met 1918 een terrein voor rugbywedstrijden, wat in 1918 weer leidde tot de Delftse Studenten Rugby Club.

En zo komt er een enorme hoeveelheid sportgeschiedenis bij elkaar op het oudste voetbalveld van Nederland. Maar het belangrijkste is dat er komend weekend weer gewoon wordt gespeeld.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen

Mijn gekozen waardering € -

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.