NieuwVoetbal

Het standbeeld van Johan Cruijff bij het Olympisch Stadion is geen standbeeld van Johan Cruijff

Op 17 oktober 1979 was bij het Olympisch Stadion de onthulling van een standbeeld. Iedereen ziet hier Johan Cruijff in, behalve de maker zelf. Er kan in veertig jaar veel veranderen.

De onthulling van het beeld van Cruijf met wethouder Verhey, wethouder Kuijpers en Rinus Michels

De Naardense beeldhouwer Ek van Zanten kreeg in 1979 de opdracht van de gemeente Amsterdam om iets te maken als herinnering aan de twee verloren WK-finales van Nederland, die van 1974 en 1978. ‘Van Zanten werkt aan twee levensgrote voetballers,’ schreef Het Parool, ‘verwikkeld in een felle strijd om de bal.’ Het was dus niet de bedoeling om iets van Cruijff te maken, maar iets van de finales van 1974 en 1978.

Precies veertig jaar geleden was de onthulling, waarna het beeld al snel alleen nog maar werd gezien als herinnering aan de WK-finale van 1974. Die van 1978 was inmiddels al vergeten, alhoewel het werk precies was zoals Van Zanten dat vooraf had omschreven.

Volgens De Waarheid was het nog specifieker: ‘Het ontwerp symboliseert min of meer de beginfase van de finale waarbij Cruijff door Berti Vogts getackeld wordt.’ En ook NRC Handelsblad schreef een dag later dat het een eerbetoon was aan de finale van 1974.

Dat is inderdaad wat iedereen er nu in ziet, behalve de kunstenaar zelf. “Ik heb gewoon een mooi beeld gemaakt van twee kenmerkende voetbalhoudingen,” zei hij in 2014 hij tegen Het Parool. “Onzin dat het om een specifiek finalemoment zou gaan. Dat is er later bij verzonnen.”

En dat is waar: het is allemaal verzonnen. Dat gebeurt namelijk met kunst, want mensen vinden daar iets van. Na de dood van Cruijff kreeg het beeld weer een nieuwe lading als één van de plekken in Amsterdam waar mensen zich verzamelden om hun verdriet te delen en om er bloemen neer te leggen.

Nee-hee! Is geen beeld van Cruijff!

Eregalerij

En er speelt nog iets, waar we het veertig jaar later eens over moeten hebben. Behalve het standbeeld had de gemeente Amsterdam beloofd dat er ook nog een eregalerij zou komen in het Olympisch Stadion met de namen erop van de belangrijkste Nederlandse sporters erop, óók een opdracht voor Van Zanten. ‘Binnenkort hoopt de kunstenaar met zijn werkzaamheden aan de muur klaar te zijn waarbij een commissie met o.a. Fanny. Blankers-Koen en Ada Kok zich gaat beraden, welke namen van sportlieden in de muur vereeuwigd worden,’ zoals De Waarheid hierover schreef.

Die eregalerij is er alleen nooit gekomen, althans niet diegene zoals beloofd in 1979. In de Marathonpoort zijn dan wel de namen te zien van alle Nederlandse olympische kampioenen, maar dat eerbetoon begon al in 1928 en hield op na 1948.

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken door een kleine bijdrage te doen

Mijn gekozen waardering € -

Nee-hee! Is geen beeld van Cruijff!

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je je waardering laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

 
Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
http://Sportgeschiedenis.nl
Meest recente boek: 'Door Wilskracht Zegevieren' over sport in de Tweede Wereldoorlog. Schreef ook boeken over - onder meer - Amsterdam 1928 en de Elfstedentocht, net als de Bosatlas van het Nederlandse voetbal. Al bijna 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.