NieuwVoetbal

Het vergeten Kampioenslied van Feyenoord werd in 1970 tóch gebruikt, met een andere tekst

De zoektocht naar het vergeten Kampioenslied van Feyenoord uit 1923 kent een verrassend slot. Er is in 1970 alsnog een versie van gemaakt met een tekst over de Europa Cup 1. Heel Europa moet het horen.

In maart 1923 werd in het clubblad De Feijenoorder de tekst afgedrukt van Het Kampioenslied. Het was geschreven door Kees Rietveld, sinds 1909 lid, toen Feyenoord nog Wilhelmina heette, zo schreven Paul Groenendijk en Jimmy Tigges in het boek Het Lied van Feyenoord.

Het eerste elftal leek op dat moment onderweg naar het afdelingskampioenschap, waarop dit kampioenslied een voorbereiding was. ‘Ik zou om den drommel niet graag zien, dat het er voor niemendal in was geplaatst,’ voegde Rietveld hier dreigend aan toe. ‘Dan maakten we een figuur als ……. vul zelf maar in. Het zal dus van jezelf afhangen, of er over een poosje spottend gezegd wordt „Wat een bluf: een kampioenslied zonder kampioenen”.’

In onze tijd heet dat jinxen, ofwel het afroepen van nodeloos onheil. De club was nog niet eens in de buurt van een kampioenschap, maar het feestlied was al geschreven. Het liep dan ook verkeerd af, want Feyenoord werd in 1923 géén kampioen. Het eerste kampioenslied was een jaar te vroeg geschreven.

Download hier het digitale boek over het eerste kampioensjaar van Feyenoord

Nieuwe versies

Daarna verdween het lied uit beeld, zo dacht ik althans. In oktober 2023 plaatste ik daarom de tekst en melodie van het Kampioenslied uit 1923 op Twitter met het verzoek of er iemand in staat was om hier een uitvoering van te maken. In die honderd jaar was dit tenslotte nooit gebeurd.

Er werden zo verschillende versies gemaakt. De grootste verrassing kwam van Irma Snoek-Rietveld, kleindochter van Kees Rietveld, de auteur van het Kampioenslied. Ze schreef dat haar grootvader deze melodie heeft gebuikt van het Kampioenslied nadat Feyenoord in 1970 de Europa Cup 1 had gewonnen!

Rietveld werd op het hammondorgel begeleid door Stef Meeder. ‘Ik weet nog dat mijn opa het lied speelde thuis op zijn Hammondorgel.’ Dit keer had hij niet het risico genomen om vooraf zijn nummer uit te brengen, zoals in 1923.

Paul Groenendijk heeft deze opname in zijn collectie. Hij dook desgevraagd meteen in zijn verzameling en kwam er tot zijn verbazing achter dat het inderdaad dezelfde melodie is. ‘Die oude boef heeft een oud nummer afgestoft.’

Er werd niet in gezongen, maar op het hoesje was wel een tekst afgedrukt.

Feyenoord, laat je naam weer gelden
Feyenoord, weet ze te verslaan
Laat het dav’ren langs de velden
Feyenoord staat weer bovenaan
Nooit zal de moed jou ontzinken
Laat door heel Europa klinken
Kameraden, hoog de club
Winnaar van d’Europa-Cup

Speel je spel als nooit tevoren
’t Zal waarachtig toch wel gaan
Heel Europa moet het horen
Feyenoord staat weer bovenaan
Laat je ster maar glanzend stralen
Weet de zege te behalen
Kameraden, hoog de club
Winnaar van d’Europa-Cup

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.