NieuwVoetbal

Het weekend van de waarheid: Feyenoord speelt in Enschede voor zijn eerste landstitel

In het Pinksterweekeinde van 8 en 9 juni 1924 moest Feyenoord twee keer winnen voor het eerste landskampioenschap. Het begon met een modderbad in Enschede.

Er is geen foto beschikbaar van de wedstrijd van 8 juni 1924. Deze afbeelding van SC Enschede – Feyenoord is van de kampioenscompetitie van 1926. Via het Fotoarchief Stadsarchief Enschede

Vanwege de grote afstand arriveerden de Feyenoorders de avond daarvoor al in Enschede voor een overnachting. Zij werden als gast van de Sportclub ontvangen.

‘Zoo zal dan op de Pinksterdagen de beslissing vallen voor het kampioenschap van Nederland,’ analyseerde Voorwaarts. ’Onze rood-witte kampioenen moeten beide wedstrijden winnen om het kampioenschap te behalen. Wij hebben echter wel vertrouwen, dat Feijenoord het halen zal.’

De eerste onderlinge ontmoeting was door Feyenoord met 6 – 2 gewonnen, maar toen deed Kees Pijl nog mee. Die was inmiddels in Parijs met het Nederlands elftal voor de Olympische Spelen.

Het plaatselijke dagblad Tubantia hoopte daarom dat dit het verschil kon zijn voor de thuisploeg. ‘Zit daarin niet een kansje voor de zwarthemden, om zich althans minstens van één puntje te verzekeren.’

Het zou in ieder geval een leuk einde van een voetbaljaar zijn. ‘Geen seizoen zou beter kunnen worden besloten, dan dit met een overwinning op Feijenoord.’ Het zou een mooie revanche zijn voor de grote nederlaag in Rotterdam. ‘Het kan, het moet en het is, met het oog op de bezetting van de laatste plaats noodzakelijk! Aan Sportclub is het dus om voor een vroolijke Pinkster te zorgen.’

Download hier het digitale boek over het eerste kampioensjaar van Feyenoord

Wedstrijdgegevens

8 juni 1924

SC Enschede – Feyenoord: 0-2 (0-0)

Enschede, G.J. van Heekpark

Scheidsrechter: Piet Galis

Toeschouwers: 4.000

Opstellingen

SC Enschede

De Wit

De Groot, Veldkamp

Keppels, Stuve, Damstra

Nagels, Frölich, Wevers, Averink, Elkink

Feyenoord

Moerman

Van Dijke, Noteboom

Bul, Zuidam, Van der Velde

Petterson, Koonings, Borremans, Weber, Groenenboom (46. Van Heel)

Scoreverloop

0-1 Van Heel

0-2 Van Heel

Regen

De wedstrijd was gepland om drie uur, maar vlak voor aanvang leek het er niet op dat er zou worden gespeeld. Een wolkbreuk zette het terrein onder water. De doelgebieden en het middenterrein waren verdwenen in grote plassen, maar er werd toch gespeeld. Dat kon ook bijna niet anders, want niemand wist wanneer die wedstrijd anders ingehaald moest worden. En het ging wel om de landstitel.

Met een vertraging van veertig minuten begon de wedstrijd alsnog. Pas in de tweede helft viel de beslissing door twee treffers van Puck van Heel, die was ingevallen voor Groenenboom.

Supporters 

Ondertussen stonden er in Rotterdam honderden supporters bij sigarenwinkels, waar de tussenstanden werden doorgegeven. Op de radio werden nog geen rechtstreekse verslagen uitgezonden, en daarom was er een telefonische verbinding met Enschede om zo de benodigde informatie te verzamelen. Die werd dan weer doorgegeven aan de duizenden wachtende mensen, die in gejuich uitbarstten toen ze hoorden dat Feijenoord had gewonnen in het oosten van het land.

In IJmuiden gebeurde hetzelfde, maar dan door de supporters van Stormvogels. Zij wilden juist horen dat Feyenoord zou verliezen, maar dat gebeurde dus niet.

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.