NieuwVoetbal

Het WK voetbal begon in 1928 in Amsterdam

Op 26 mei 1928 kwam de FIFA in Amsterdam bijeen, vlak voor aanvang van het olympische voetbaltoernooi. Daar werd een zeer belangrijk besluit genomen, want de officials stemden ermee in om te beginnen met het WK voetbal. Dit artikel is gratis, maar een donatie is welkom – onderaan deze pagina.

Spotprent uit 1928 over de FIFA-bestuurders

Tijdens de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam werd er niet alleen gesport, maar waren er ook heel veel vergaderingen van de internationale sportbonden. De officials waren toch al in Amsterdam, dus organiseerde ze door de hele stad hun internationale sportcongressen.

Zo ook de voetbalbestuurders van de FIFA, die in Amsterdam een historisch besluit namen door in te stemmen met een nieuw internationaal toernooi vanaf 1930: het Wereldkampioenschap voetbal. Met dit besluit werd in feite de status van het olympische voetbaltoernooi ondermijnd, omdat hier alleen maar amateurs aan mee mochten doen. Het WK voetbal daarentegen is altijd toegankelijk geweest voor beroepsvoetballers, de beste spelers ter wereld. Amsterdam 1928 is daarmee het laatste olympische voetbaltoernooi geweest met de beste teams ter wereld, het afscheid van het internationale voetbal van de amateursport. Het WK zou het olympische voetbal inderdaad vanaf het begin overvleugelen.

Een vrolijke stad

De FIFA-leden namen het na afloop van dit congres flink van. Ze namen plaats in een duur restaurant, waar het heel gezellig moet zijn geweest, zo merkte een verslaggever van de Nieuwe Rotterdamsche Courant op tijdens het bezoeken van een ochtendsessie van het congres de volgende dag. Er was bijna niemand aanwezig, schreef hij, waarschijnlijk door de nacht ervoor. ‘Zij die er wel waren zagen er wat witjes uit. Amsterdam is dan ook wel een aardige vroolijke stad.’

Hoe dan ook, het WK voetbal is dus geboren in Amsterdam. De eerste editie was in 1930 en werd gegund aan Uruguay vanwege zijn 100-jarige onafhankelijkheid dat jaar. Verder vond de FIFA het bijzonder prettig dat het gastland financieel borg stond voor de kosten van de overzeese reizen van de Europese teams – in die tijd een hele ingewikkelde en kostbare operatie. Dat evenement werd vanuit Amsterdam  georganiseerd, omdat daar kort na die Spelen het hoofdkantoor van de FIFA werd geopend, achter het Paleis op de Dam. Tot 1931 was Amsterdam zo het centrum van het internationale voetbal.

Gevechten 

Het stadion dat voor dit WK werd gebouwd in Montevideo was niet op tijd af – natúúrlijk niet. Toch werd hier de finale gespeeld en dat ook nog eens met precies dezelfde landen als in Amsterdam in 1928: Uruguay en Argentinië. Uruguay won, waarna er in beide landen gevechten uitbraken rond de ambassades. De onderlinge diplomatieke verhoudingen werden hierdoor zelfs even bevroren. Sport en politiek hebben tenslotte niets met elkaar te maken, toen ook al niet.

Het stadion in Montevideo bestaat nog steeds, inclusief verwijzing naar de Olympische Spelen van 1928. Eén van de tribunes heet Amsterdam, als herinnering aan de olympische titel die in 1928 in die stad werd behaald. En als herinnering aan de stad, waar werd besloten om te beginnen met het WK voetbal.

https://sportgeschiedenis.nl/sporten/voetbal/de-amsterdamse-jaren-van-de-fifa/

Waardeer deze site!

Onze content is gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je dat laten blijken met een kleine financiële bijdrage.

Mijn gekozen waardering € -

Jurryt van de Vooren
https://sportgeschiedenis.nl
Specialist in sporterfgoed. Al meer dan 25 jaar de enige Amsterdammer, die is afgestudeerd op Feyenoord.